Confidenţialitate

Comisia specială din Parlament a început să dezbată legile justiției. Predoiu: „Sunt 10 luni de muncă, ne-am propus să ridicăm MCV” | AUDIO

 S-a reunit, în primă ședință, Comisia Specială din Parlament pentru examinarea Legilor Justiției. Acestea vizează Statutul judecătorilor şi procurorilor, la Organizarea judiciară şi funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prezent și el la dezbateri:

„Sunt conșteint că sunt unii comentatori care vor spune că se putea și mai bine sau că este foarte rău acest proiect, puțini vor spune că se putea și mai rău sau că este un proiect bun. Dumneavoastră rămâne să apreciați discutând articol cu articol, un lucru este cert și documentabil: am inventariat toate criticele care nu se aduc, prevedere cu prevedere, niciuna nu figura în varianta proiectului din luna mai. Deci, practic, avem de a face cu critici pe care cei care au propus amendamente la proiect, alegând drept destinatar pe inițiatorul proiectului, dar noi credem că am reușit un just echilibru între aceste propuneri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adoptarea Legilor Justiției, aprobate deja de guvern și care trebuie trecute de Parlament, este principala condiție pentru ca România să scape, posibil din această toamnă, de mecanismul de monitorizare a Justiției (MCV) instituit de Comisia Europeană.

„Nu este adevărat că s-a mers în grabă, sunt 10 luni de muncă, e adevărat că ne-am grăbit să recuperăm un timp pierdut. Nu este treaba noastră să aducem acuzații cuiva, am găsit proiectul în starea în care era și l-am adus în fața dumneavoastră. E un proiect care conciliază viziuni din sistemului judiciar, ne-am și propusă acest lucru, un proiect care poate ordona și pacifica raporturile de forță din sistemul judiciar, un proiect care va întări nu va slăbi suveranitatea noastră națională dacă reușim, prin adoptarea, sa să ridicăm Mecanismul de Cooperare și Verificare, ceea ce va face mai mult decât orice discurs patriotic.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comisia este constituită din 25 deputaţi şi senatori şi va funcţiona pe o perioadă de 60 de zile. Președintele provine de la PNL iar vicepreședinții sunt de la PSD, PNL și USR.

Citește și: Comisie specială în Parlament, pentru ca legile justiției să ajungă cât mai repede spre aprobare. Va fi condusă de un liberal