Confidenţialitate

Proiect legislativ privind trotinetele electrice. Surprinzător, limita de viteză crește

Trotinetele electrice ar urma să circula în mod obligatoriu pe pistele speciale amenajate, acolo unde există, iar vârsta minimă pentru conducerea acestora pe drumurile publice – cu excepția autostrăzilor, unde sunt interzise – va fi de 14 ani.

Totodată, casca de protecție va fi obligatorie pentru persoanele sub 18 ani.

Măsurile apar într-un proiect legislativ care a fost adoptat tacit de Senat. Pentru a intra în vigoare, mai e nevoie de votul Camerei Deputaţilor şi de promulgarea Preşedintelui.

Dacă va intra în vigoare în forma actuală, trotinetele electrice şi bicicletele ar circula în mod obligatoriu pe pistele speciale, acolo unde există. Altfel, vor circula pe carosabil, mai puţin pe autostrăzi, unde accesul lor este interzis.

Ca si pana acum în cazul bicicletelor, trotinetele electrice vor putea fi conduse pe drumurile publice doar de cei care au împlinit 14 ani. Pana la implinirea majoratului, echipamentul de protecţie va deveni obligatoriu.

În fine, o măsură cel puţin stranie din actualul proiect este cea prin care viteza maximă a trotinetelor creşte până la 40 de kilometri pe oră.

Neoficial, în România sunt câteva sute de mii de trotinete electrice, dar statulul lor este deocamdată incert. Pentru a evita complicaţiile, cele mai multe au viteza limitată la 25 de km pe ora. Dacă ar depăsi-o, ar intra la categoria moped, şi cei ce le folosesc, ar avea nevoie un permis de coducere.