Confidenţialitate

Proiect la Ministerul Finanțelor: Închisoare pentru cei care nu plătesc, în mod intenționat, asigurările sociale pentru angajați

Un proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul  Ministerului de Finanțe  prevede ca neplata contribuțiilor sociale sau a impozitelor pentru angajați să constituie infracţiune şi să fie pedepsite cu închisoare de la un an la 6 ani. Proiectul a fost pregătit în condițiile în care o mare parte a sindicatelor au cerut măsuri de siguranță: au reclamat faptul că, odată mutate contribuțiile sociale de la angajator la angajat, apare riscul ca angajatorii să rămână fără contribuțiile sociale plătite. Guvernanții au spus că acest lucru nu se va întâmpla – iar acum apare proiectul care pedepsește neplata contribuțiilor sociale.

***

Un număr de 32 de impozite şi contribuţii datorate bugetului vor intra sub incidenţa actului normativ. Printre acestea se numără: impozitul pe venitul din salarii, cel pe veniturile din pensii sau cel pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală.

Pe această listă se regăseste și impozitul pe veniturile din premii şi din jocuri de noroc sau contribuţia de asigurări sociale datorată de salariați.

Consulatantul fiscal Adrian Bența:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La ora actuală cei care nu plătesc aceste obligații riscă amenzi contravenționale. Guvernanții speră să colecteze astfel mai mulți bani la bugetul asigurărilor sociale de stat.Măsura este bună, dar dispropoționată, mai atrage atenția consultantul fiscal Adrian Bența:  pedeapsa pentru neplata contirbuțiilor sociale ar fi mai aspră decât în cazul muncii „la negru”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.