Confidenţialitate

Proiect de lege: Prioritate la casele de marcat în magazine și instituții publice pentru femeile gravide și persoanele însoțite de copii | AUDIO

Femeile gravide, dar și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani ar putea avea prioritate la casieriile instituțiilor publice și la cele ale magazinelor – prevede un proiect legislativ înregistrat recent la Senat. Inițiatorii sunt parlamentari de la PNL, USR, PSD și UDMR, care arată în expunerea de motive că „această discriminare pozitivă este acceptată, fiind parte din regulile de comportament social cotidian, din codul bunelor maniere sau ca gest de amabilitate în cele mai multe societăți”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit proiectului, la casele de marcat și casierii vor trebui instalate afișe la vedere care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Excepție fac cazurile în care instituțiile publice dețin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Nerespectarea acestor obligații va fi sancționată cu amendă între 200 și 1.000 de lei. De asemenea, clădirile instituțiilor publice și magazinele, precum și în parcările organizate, cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, vor trebui sa fie rezervate pentru femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii mici.

Cei care nu ar amenaja și semnaliza corespunzator aceste locuri de parcare ar urma sa riște amenzi care încep de la 2000 și ajung până la 100.000 de lei.

Ar urma să fie sancționați și cei care ocupă, fără drept, aceste locuri speciale de parcare: cu amendă între 500 și 2.500 de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Parfumuri ce conțin un ingredient care provoacă alergii și dăunează fătului nenăscut, descoperite în mai multe magazine de inspectorii ANPC