Confidenţialitate

Parfumuri ce conțin un ingredient care provoacă alergii și dăunează fătului nenăscut, descoperite în mai multe magazine de inspectorii ANPC

Parfumuri care conțin o substanță interzisă sau produse cosmetice care nu au toate informațiile pe etichetă. Sunt doar două nereguli descoperite de inspectorii de la Protecția Consumatorilor într-o amplă acțiune de control în magazinele de profil din București.

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au descoperit la vânzare diverse game și mărci de parfumuri care conțin substanța interzisă Butylphenyl Methylpropional, un compus sintetic de culoare galben pal cu miros puternic floral, despre care spun că poate dăuna sistemului reproducător, poate provoca alergii și poate afecta sănătatea copilului nenăscut.

El  a fost deja notificat ca produs periculos de diverse state ale Uniunii Europene, prin sistemul de alertă rapidă.

În București a fost descoperit în magazinele Lelas Perfumes și Obsentum la parfumurile Inle Iris, Amuage, Nishane, Darcy și Lelas.

În parfumeriile Douglas, Sephora, Geisha, Marionnaud și Obsentum, inspectorii au găsit cosmetice fără a avea înscrise, pe etichetă, toate informațiile în limba română.

Pe rafturi au fost găsite și testere care nu aveau menționată data deschiderii în vederea stabilirii tremenului de valabilitate.

Comisarii de la Protecția Consumatorilor nu au încheiat încă verificările, dar până acum au dat amenzi în valoare de 30.000 lei și au dispus oprirea de la comercializare a produselor cu probleme, precum și verificarea stocului de peste 20.000 de produse cosmetice de diferite sortimente, care ar putea conține substanțe interzise, pentru a fi retrase de la vânzare.

Foto: Colaj ANPC

Citește și: Adrian Negrescu, consultant economic, despre Euroins: ASF și-a ratat misiunea. Plafonarea prețurilor la asigurări nu e o soluție | AUDIO