Confidenţialitate

Programul „Noua Casă” continuă. Plafonul pentru 2023 va fi de peste 1 miliard de lei | AUDIO

Guvernul aprobă continuarea programului „Noua Casă”. Plafonul pentru acest an va fi de 1.5 miliarde de lei. Ministrul de Finanțe încurajează tinerii să apeleze la acest program pentru a-și cumpăra o locuință, în condițiile în care dobânzile sunt mari, iar prețurile din piața imobiliară sunt mai mari decât ar trebui – în viziunea lui Adrian Câciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De acest program guvernamental lansat în 2009, inițial sub numele „Prima Casă”, au beneficiat până acum peste 330.000 de persoane care și-au cumpărat o locuință.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a argumentat de ce e bine să continue

„Este o măsură de sprijin – mai ales pentru tineri – pentru a putea cumpăra o locuință în condiții mai favorizante, să le spun așa, față de condițiile care se manifestă pe piață”, a spus Adrian Câciu.

În privința plafonului din acest an, 1.5 miliarde de lei, a existat un mic schimb de replici între premier și ministrul de Finanțe.

Adrian Câciu: „Mi-aș dori ca la jumătatea lunii să suplimentăm acest plafon”.

Nicolae Ciucă: „Dacă vom aceeași creștere economică, îl vom suplimenta”.

Ministrul de Finanțe recunoaște că dobânzile sunt foarte ridicate, iar prețurile nejustificat de mari, dar încurajează tinerii să ia credite prin „Noua Casă”

Deși ministrul de Finanțe recunoaște că dobânzile sunt foarte ridicate și că prețurile locuințelor sunt nejustificat de mari, Adrian Câciu încurajează tinerii să ia credite prin programul „Noua Casă”.

„În contextul actual în care dobânzile sunt foarte ridicate, în care piața imobiliară manifestă o serie de prețuri, din punctul meu de vedere, mai mari decât ar trebui, este util ca statul să vină cu acest program care va ajuta tinerii să-și achiziționeze o locuință și-i încurajez să meargă pe acest program”, a spus Adrian Câciu.

În cadrul programului, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de cel mult 70.000 euro, cu avans de 5%, respectiv 119.000 euro – pentru locuinţele al căror preţ este de maximum 140.000 euro, cu avans de 15%.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Surse: Compensarea cu 50 de bani a litrului de benzină și motorină ar putea fi reintrodusă dacă prețurile continuă să crească | AUDIO