Confidenţialitate

Profesorul de economie Mircea Coșea: „Timp de 20 de ani, Rusia nu poate renunța la exportul energiei, pe asta își bazează PIB-ul” | VIDEO

Invitat la Piața Victoriei, profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre cum va arăta economia mondială după invazia Rusiei în Ucraina.

Profesorul de economie spune că, în acest moment, asistăm la o schimbare în plan economic ce va avea efecte pe termen lung:

„Schimbările astea de care se vorbește au început mai demult, cu vreo 20 de ani în urmă, le-am văzut dar nu s-au luat măsuri, ele au fost atacate pentru prima oară sub președinția domnului Trump. (…) Trump a declanșat ceea ce noi cunoaștem ca fiind războiul comercial între Statele Unite și China. (…) O schimbare care a dus surpinzător daune și economiie americane. Ce se întâmplă acum e mai complicat, începe să aibă aspectele unei schimbări pe termen lung. Atacurile acestea mediatice cu „atenție va veni foametea”, „va fi foarte scump”, nu pot fi tratate cu mare seriozitate.”

În schimb, aceste schimbări vor modela și politicile europene în ceea de privește dependența de energie rusească, a mai spus Mircea Comșa, la Piața Victoriei:

„Această criză va accelera într-o manieră foarte specială a politicilor europene a dependenței față de energia rusească. Va fi o schimbare de comportament, consumerismul va fi atacat (…), nu însă izolând Rusia în mod definitiv. Rusia nu poate fi izolată în mod definitiv, ea trebuie adusă la ordine, asta probabil se va întâmpla, dacă se va întâmpla, cu schimbarea actualei conduceri de la Kremlin.”

Între timp, se pune problema despre ce va face Rusia în viitor, țară care și-a bazat economia pe exportul energiei către alte țări:

„Pentru Rusia, problema e mai complicată, e aproape o țară slab dezvoltată, își bazează PIB-ul pe exportul de energie, a mers pe acest drum pentru că e foarte convenabil. (…) Problema este ce va face Rusia? Eu aici pun accentul pe cetățeanul rus (…) Cetățeanul rus din marile orașe, de câțiva ani de zile, trăiește într-o lume care are anumite note de occidentalism (…) s-a obișnuit cu o anumită libertate de informare. Retragerea din Rusia a unităților productive face să crească șomajul, toate acumulările de valute sunt blocate (…) Rusia e blamată peste tot și cred că nu convine asta cetățeanului care nu are de a face cu așa ceva.”

Chiar dacă sancțiunile Occidentului au lovit puternic Rusia, nu au îngenuncheat-o, mai spune profesorul de economie, care adaugă că Moscova nu-și permite însă să renunțe la exporturile de energie:

„Pe o perioadă de aproximativ 20 de ani, deci două decenii, Rusia nu poate renunța la exportul de energie, altfel economia cade. Sancțiunile vor fi teribile, dar nu vor duce la îngenuncherea Rusiei. De exemplu, noi, astăzi, suntem o victimă colaterală, fabricile care aparțin oligarhilor ruși nu mai pot plăti salariile. (…) Nu știm ce se va întâmpla, nici măcar economic.”

Urmăriți în continuare Piața Victoriei, cu Tudor Mușat

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Marius Văcărelu, specialist în geopolitică: „Când cineva are în mână o bâtă iar celălat nu are nimic, jocul este stabilit de cel cu bâta” | VIDEO

Citește și: O primă versiune a planului de pace între Ucraina și Rusia. Acordul prevede 15 puncte cheie | AUDIO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.