Confidenţialitate

O primă versiune a planului de pace între Ucraina și Rusia. Acordul prevede 15 puncte cheie | AUDIO

Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace, scrie Financial Times, citând 3 surse apropiate de discuții. Planul ar contine 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limitare a forțelor sale armate.

Înțelegerea despre care scrie Financial Times ar stipula ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la Alianța Nord Atlantică și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia.

În schimb, Ucraina cere Rusiei „garanţii de securitate absolute” şi ca semnatarii să se angajeze să intervină de partea Ucrainei în cazul unei agresiuni.

Marti, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina înțelege că nu va fi primită în NATO și că se va baza pe propriile forțe și pe ajutorul primit de la partenerii internaționali.

În viziunea Kremlinului, soluția de compromis  ar fi cea  în care Ucraina să rămână neutră, după modelul Suediei și al Austriei, idee respinsă însă de partea ucraineană.

„Ucraina se află în prezent în stare de război direct cu Rusia. Prin urmare, modelul nu poate fi decât «ucrainean»”, a declarat negociatorul Kievului, Mihailo Podoliak.

Negocierile sunt „lente şi dificile”, spune negociatorul-şef al Rusiei, Vladimir Medinski, potrivit caruia Kremlinul vrea „să ajungă la pace cât mai repede posibil”.

„Avem nevoie de o Ucraină paşnică, liberă, independentă, neutră şi nu membră a blocurilor militare, nu membră a NATO”, a subliniat el.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: SUA va ajuta Ucraina și țările din vecinătate cu 13,6 miliarde de dolari. Joe Biden a semnat legea de finanțare | AUDIO