Confidenţialitate

Procurorul-șef DNA, despre dosarele pandemiei de COVID: „Să vedem ce va aduce viitorul și unde vor ajunge procurorii cu ancheta” | VIDEO

Crin Bologa, procurorul-sef DNA, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Procuror-șef al DNA a spus miercuri că „în continuare corupția este un fenomen care macină societatea românească”. Crin Bologa a vorbit la Europa FM și despre cunoscutele dosare ale pandemiei de COVID.

Crin Bologa, despre corupția din România

„În continuare în România corupția la nivel înalt și mediu este un fenomen generalizat. Este un fenomen nociv și spun acest lucru prin prisma faptului că avem foarte multe sesizări, foarte multe dosare în lucru și am și trimis instanțelor de judecată multe dosare în lucru. Având în vedere statistica, eu zic că în continuare corupția este un fenomen care macină societatea românească și cu atât mai mult este important rolul DNA”, a spus procurorul-șef al DNA.

Ioana Ene Dogioiu: Nu este un eșec al DNA faptul că după atâția ani de DNA corupția este un fenomen generalizat?

„Rolul DNA nu este să facă prevenție. Reducerea corupției se face și prin educație, prin măsuri sociale – măsuri pe care trebuie să le ia celelalte puteri ale statului, prin ridicarea nivelului de trai. Noi suntem datori să luptăm cu acest fenomen al corupției și să-l ținem sub control. Cei care săvârșesc astfel de fapte să știe că există DNA și că suntem puternici și putem lupta cu acest fenomen al corupție”, a mai spus Crin Bologa.

Ioana Ene Dogioiu: Un succes principal al mandatului dumneavoastră și un eșec principal al mandatului?

Crin Bologa: „Un succes – și asta am și vrut – a fost crearea unei echipe. Și nu numai o echipă la nivelul conducerii, ci la nivelul DNA. Am început să devenim din nou atractivi: în cei 3 ani de mandat au venit la DNA, inclusiv cu cei 26 de procurori care vor fi numiți acum – 95 de procurori din cei 160 cu care ne desfășurăm activitatea în prezent”

Crin Bologa, despre componența DNA și evoia de resursă umană

Ioana Ene Dogioiu: În noile condiții de vechime?

Crin Bologa: „În noile condiții de vechime și cu o salarizare care este aproape generalizată în toate Parchetele din România și în Instanțe. Ceea ce arată o încredere a corpului judiciar, a corpurilor în activitatea DNA”.

Un alt succes, care este foarte important și arată încrederea cetățenilor, creșterea numărului de sesizări – în fiecare an, din ce în ce mai multe. Și creșterea acțiunilor de prindere în flagrant, de exemplu. Care au ajuns la ordinul zecilor în fiecare an.

Un eșec: faptul că nu am reușit să convingem puterea legiuitoare și pe cea executivă că merităm să ne extindem competența sau să ne recuperăm competența pe combaterea corupției în rândul magistraților. Deci în cei trei ani în permanență am vrut să convingem că putem face acest lucru și putem avea rezultate și nu am câștigat”.

Ioana Ene Dogioiu: Să înțeleg că socotiți o variantă fără succes noua variantă… Nu-i spun SIIJ, pentru că nu este chiar un SIIJ, dar noua variantă de anchetare a magistraților?

Crin Bologa: „Nici măcar nu mă refer la acest lucru. Eu am vrut să arăt și am arătat și public acest lucru, și în Parlament și la întâlnirile de la Ministerul Justiției că procurorii DNA sunt competenți și foarte buni profesioniști și pot face acest lucru. Și nu numai în cee ace privește combaterea corupției în rândul magistraților, dar am cerut extinderea de competențe și cu privire la alte fapte în condițiile în care noi am pierdut foarte mult din competență. În fiecare an am pierdut competență. Ori ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, ori ca urmare a unor măsuri legislative. Am pierdut competența pe disjungeri în dosarele noastre, am pierdut competența pe magistrați, pe evaziune fiscală”.

Ioana Ene Dogioiu: Și pe ce ați fi vrut să căpătați competență și v-a fost refuzată?

Crin Bologa: „Încă nu ne-a fost refuzată, dar nici nu am reușit să obținem nimic. Sunt grupuri de lucru. Am și cerut să obținem competența pe instrumentarea cauzelor având ca obiect infracțiuni grave la mediu. Am cerut competență pe infracțiunea de delapidare și gestiune frauduloasă, dar în anumite condiții: prejudiciu peste 200 de mii și persoane importante”.

Crin Bologa: „Am avut o procedură, prima procedură după trei ani pe care organizat-o noi, am recăpătat această competență odată cu intrarea noilor Legi ale Justiției în vigoare în decembrie, am și organizat o procedură – s-au înscris 32 de procurori și au trecut 26”.

Ioana Ene Dogioiu: În total aveți 95. Câți au plecat la pensie în valurile succesive de plecări la ensie pe care le-ați suportat în acești ani?

Crin Bologa: „Numai în noiembrie și decembrie anul trecut am pierdut 12 oameni cu experiență și 12 oameni cu funcții de conducere – de la un procuror șef adjunct de direcție la șefi de serviciu”.

Ioana Ene Dogioiu: De ce au plecat?

Crin Bologa: „Au plecat din cauza faptului că au apărut pe piață foarte multe proiecte de lege. Nu a fost o comunicare clară, concretă să știm la ce să ne așteptăm. Un alt eșec pe care mi-l reproșez: nu am reușit să-i conving să rămână”.

Ioana Ene Dogioiu: Cât din schema actuală DNA este ocupată în acest moment?

Crin Bologa: „Cu cei 26 ajungem la 80% din schema de personal, în condițiile în care – din câte îmi amintesc – am preluat Direcția la 68%”.

Ioana Ene Dogioiu: Până la sfârșitul semestrului al doilea, potrivit țintei 429 din PNRR, ar trebui să aveți o ocupare de 85%. Deci vă mai trebuie 5%. Câți mai trebuie să angajați?

Crin Bologa: „Având în vedere că avem 195 de posturi, 2 procurori – 1 procent, un procent și ceva. Deci dacă nu mai avem pierderi, s-ar putea să mai avem oameni care pleacă la pensie, care pleacă din Direcție, dacă am rămâne la acest procent, ne-ar trebui încă 10 procurori până în vară. Deja avem, după ce am organizat această procedură cereri de delegare pe anumite funcții și este important să avem această delegare ca să vedem dacă procurorii fac față și dacă vor să rămână la DNA și apoi să se prezinte la procedură”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar ați fost întrebat, când a fost fixată în PNRR, dacă sunteți de acord cu ținta aceasta?

Crin Bologa: „Am fost întrebați sau au fost discuții nu concrete de la Ministerul Justiției și noi am vrut să avem condiții mult mai bine la DNA, să fim mult mai atractivi. Nu putem stimula în niciun fel procurorii DNA, iar nivelul de slaarizare este aproape la fel ca la toți procurorii din țară. Și atunci a rămas ca motivare munca în sine”.

Dosarul măștilor neconforme

Ioana Ene Dogioiu: Marele dosar al măștilor neconforme: Dosarul Romarm / Țuțu / Pițurcă. Lui Victor Pițurcă i-a fost ridicat azi controlul judiciar. Este un semn prost entru acest dosar faptul că Instanța a decis să nu-l mai țină nici sub control judiciar?

Crin Bologa: „Așa cum știți foarte bine, eu nu o să vorbesc foarte mult despre dosare aflate pe rol pentru că-mi și este interzis – atât pe rolul DNA, cât și pe rolul Instanțelor de judecată, dar pot să vă spun că ancheta în acest dosar continuă. Vom vedea la sfârșitul acestei anchete ce va aprecia procurorul – dacă va dispune netrimiteri în judecată sau trimiteri în judecată și apoi vom vedea, dacă se va dispune trimiterea în judecată, ce se va întâmpla în Instanță. Este vorba despre măsuri preventive. Unele dintre persoanele implicate sunt sub control judiciar, altele dintre acestea nu sunt sub control judiciar sau sub altă măsură preventivă, iar față de altele – cum s-a întâmplat azi – a fost ridicată această măsură preventivă, dar încă nu s-a pronunțat nimeni pe vinovăția sau nevinovăția unor persoane din acest dosar. Sunt interpretări subiective ale procurorilor și judecătorilor cu privire la faptă, la persoană, la pericolul pe care-l prezintă acestea sau lăsarea lor în libertate sau a aplica sau nu o măsură preventivă”.

Ioana Ene Dogioiu: Vă întreb pentru că se consideră că atunci când sunt probe foarte temeinice la dosar se dispun și măsuri de siguranță pe măsură și nu aveți niciun arestat în dosar, deși ați cerut.

Crin Bologa: „Mai sunt și alte situații în care dacă sunt probe și sunt administrate se apreciază că nu mai are rost o măsură preventivă. Ceea ce vreau să vă spun și repet dacă e cazul: și în ceea ce privește persoanele cercetate în acest caz, noi vom respecta prezumția de nevinovăție”.

Ioana Ene Dogioiu: Ați spus că dosarul continuă. Are și potențial să se extindă?

Crin Bologa: „Eu nu pot să afirm acest lucru. Nu pot să-l chem pe procuror să-l întreb ce face și care sunt pașii. Cred că și înainte a fost așa, dar în prezent la DNA procurorii se bucură de independență funcțională și rolul meu a fost doar să le dau încredere să opresc exagerările într-un sens sau în alt sens și să le ofer toate condițiile”.

Ioana Ene Dogioiu: La ce vă referiți prin exagerări?

Crin Bologa: „Poate că am avut, de exemplu, plângeri împotriva unor măsuri sau soluții ale procurorilor și s-a ajuns la infirmarea acestor măsuri. Sau soluții de clasare sau măsuri de punere în micare a acțiunii penale. Deci măsuri care se iau în cursul procesului penal și care sunt soluționate de procurori de rang superior”.

Ioana Ene Dogioiu: Libertatea a scris despre dosarul măștilor neconforme Romarm- afacerea, pe vremea aceea – în urmă cu un an și se baza pe o sentință civilă din decembrie 2021 când Romarm încerca să recupereze niște bani pe măștile respective. Și multă lume se întreabă de ce va luat atât de mult? Un an de zile să ajungeți la turarea acestei anchete?

Crin Bologa: „Azi am urmărit niște înregistrări de la discursul de la Națiuni al președintelui SUA. Și în momentul în care s-a referit la COVID, la pandemie, s-a referit și la declanșarea unor anchete tot în această perioadă. Așa se coc dosarele. Probabil, în acest moment procurorul a apreciat că a adunat suficiente probe ca să treacă la următorul pas – punerea sub acuzare a unor persoane. Noi, dacă ne referim la un singur dosar, pierdem privirea de ansamblu asupra dosarelor DNA. Procurorul care instrumentează această cauză are zeci de dosare în lucru. Are toate dosarele cu Unifarm. Este un volum mare de dosare pe fiecare procuror al DNA, dosare complexe”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci să înțeleg că va trebui o schemă și mai mare de personal?

Crin Bologa: „Să vedem dacă reușim să completăm schema de personal și dacă reușim să-i aducem pe cei 26 care încă nu au venit”.

Dosarul Unifarm

Ioana Ene Dogioiu: Ați spus dosarul Unifarm. Domnul Adrian Ionel a fost condamnat la 6 ani, în primă instanță. Este în apel. În urmă cu câteva zile, audiat fiind în apel, domnul Adrian Ionel a vorbit despre presiune făcute asupra domniei sale pentru a accepta marfa respectivă de mai mulți demnitari în funcții în 2020. A fost DNA inspirat de vorbele rostite de domnul Adrian Ionel într-un cadru oficial, în fața Instanței de judecată.

Crin Bologa: „La fel, fac trimitere la prezumția de nevinovăție pentru că nu este condamnat definitiv. Din câte îmi aduc aminte, domnul Adrian Ionel a afirmat acest lucru și în faza de urmărire penală. Numai că, îmi aduc aminte că nu prea a venit cu nimic concret, ci doar să circumstanțieze și să motiveze într-un fel sau altul fapta de care era acuzat atunci. Iar faptul că a fost acuzat și condamnat în primă instanță – tot cu respectarea prezumției de nevinovăție – că a și cerut și primit o sumă mare de bani… Mă întreb cine te poate presa să ceri și să primești bani într-un dosar? Dar să fie siguri toți ascultătorii că indiferent ce persoane, ce funcții și ce rol au în statul român, procurorii DNA se vor duce până la capăt”.

Ioana Ene Dogioiu: Oamenii se întreabă… La Unifarm a picat pe un director, pe directorul general. Avem Romarm – deocamdată, cel puțin discutăm tot de un director. Tot dumneavoastră spuneți că sunt sute de milioane de euro prejudiciu în dosarele pandemiei – 70 de dosare cu zeci de inculpați. Dar mai mult de diectori de instituție nu a sărit DNA-ul până acum în dosarele pandemiei.

Crin Bologa: „Nu au devenit suspecți sau inculpați anumite persoane, dar trebuie să vedem… Mai avem 88 sau 90 de dosare în lucru și în acestea avem 112 suspecți și inculpați și avem făptuitori în aceste cauze. Să vedem ce va aduce viitorul în aceste dosare și unde vor ajunge procurorii cu ancheta. Eu zic că și la acest nivel – noi nu ne-am propus să ne oprim la directori. La ONAC, de exemplu, unde am pus sub acuzare pe cineva, tot cu respectarea prezumției de nevinovăție ne referim, la Unifarm sau la Romarm. Dar nici nu ne-am propus cu orice preț să ajungem la persoane cu funcții mai importante doar de a da satisfacție unora sau altora”.

Ioana Ene Dogioiu: E puțin credibil că în condițiile unor asemenea tunuri nu a existat și o implicare mai mare.

Crin Bologa: „Nu am zis că a existat sau nu a existat. Eu am zis că se poate să nu ajungem sau se poate să ajungem. Să vedem ce aduce viitorul”.

Dosarul achiziționării vaccinurilor anti-COVID

Ioana Ene Dogioiu: Apropo de marile dosare ale pandemiei, în septembrie 2021 DNA comunica că a deschis in rem un dosar al achiziționării de vaccinuri anti-COVID.

Crin Bologa: „Procurorul s-a sesizat din oficiu acolo. Administrează probe in rem din 2021 – vaccinurile nu s-au cumpărat nici din Giurgiu, nici din Zalău. Vaccinurile s-au cumpărat de peste tot din lume și s-au adus, s-au importat, s-au vândut peste tot în lume de către România. Deci din 2021 dosarul este la un procuror care – la fel ca și cel care are dosarul Romarm în lucru – are zeci de dosare în lucru. Cei doi procurori au un randament deosebit. Au trimis zeci de dosare în judecată cu prejudicii importante. Și lucrează dosarele în funcție de priorități, de vechime, de măsuri preventive”.

Crin Bologa: „Prioritatea absolută este în dosarele în care există persoane cu măsuri preventive sau unde există pericol de prescripție. Sigur că este important să avem rezultate cât mai apropiate de săvârșirea eventuală a faptei de corupție, dar din câte am discutat cu procurorul – fără să intervin în acheta lui – se pare că face pași importanți spre. Se administrează probe pentru a afla starea de fapt și a trage concluzii în această stare de fapt: dacă avem fapte, dacă avem persoane și ce persoane se fac vinovate de anumite fapte de corupție sau asimilate”.

Ioana Ene Dogioiu: V-a spus cumva procurorul, fără a se fi făcut presiune asupra lui, cam când ar putea fi primele semne de viață publică în acest dosar al vaccinurilor?

Crin Bologa: „Eu știu că a cerut de la Guvernul României documente, chiar documente clasificate din ședințele de guvern. A cerut de la Ministerul Sănătății astfel de documente. Ori un volum mare de documente trebuie și analizat”.

Crin Bologa: „În fiecare dosar unde se invocă prescripția în baza acestor decizii solicităm sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene”

Ioana Ene Dogioiu: Ați vorbit despre prescripție.

Crin Bologa: „Noi am mai făcut un comunicat de presă și din câte îmi aduc aminte erau peste 500 de dosare atât la urmărire penală – 100 și ceva – cât și restul în instanță. Unde s-ar putea aplica deciziile Curții Constituționale și deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție pe prescripție. Noi am hotărât, împreună cu colegii noștri, să mergem până la capăt, să facem tot ceea ce este posibil ca în dosarele pe care noi le-am trimis în judecată și unde prescripția specială nu este îndeplinită să aflăm adevărul. Să ajungem la capătul procesului, să se pronunțe o decizie de achitare sau de condamnare. Pentru acest motiv, noi în fiecare dosar unde se invocă prescripția în baza acestor decizii solicităm sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că avem practică în acest sens și anume în dosarul privind Completele de Judecată unde Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat pe ideea de a stabili adevărul astfel încât să nu se ajungă la o impunitate generală în dosarele de corupție sau dosarele cu fraudă la fondurile europene sau evaziune fiscală”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci în fiecare dosar amenințat de această decizie CCR și ICCJ, DNA cere sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Crin Bologa: „Să se pronunțe asupra acestui aspect. Am cerut… S-au pronunțat instanțele cred că în vreo 8 dosare anul trecut și în vreo 10 anul acesta și ni s-a respins de fiecare dată. Vom fi perseverenți, vom cere în continuare. Nu văd care ar fi pericolul ca sesizând Curtea de Justiție a Uniunii Europene, să vedem ce părere are cu privire la aceste fapte”.

Ioana Ene Dogioiu: Ați pus că peste 500 de dosare sunt cu termenul de prescripție general împlinit. Câte mai sunt?

Crin Bologa: „Acestea sunt toate”.

Ioana Ene Dogioiu: Câte sunt foarte aproape?

Crin Bologa: „Cele 557. Dacă se aplică aceste decizii se va constata prescripția în aceste dosare, iar în celelalte dosare nu am făcut o evaluare, dar avem dosare mai vechi unde poate anul viitor sau peste doi ani, depinde cât vor sta în instanță, cât vor sta la procurori. Încercăm să finalizăm cât mai repede dosarele. De asta am și reușit ca în cei trei ani să ajungem de la 400 și ceva de dosare mai vechi de cinci ani la 200. Ca să nu fim în pericol de prescripție”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:


Sursa foto: Europa FM

Citește și: Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu, directorul Romarm, au fost eliberați și puși sub control judiciar