Confidenţialitate

Procurorul Scutea cere verificări în cazul tinerei incendiate de un recidivist la Mehedinți | AUDIO

Se fac controale la mai multe instituții după cazul tinerei incendiate de un recidivist la Mehedinți.

Condamnat definitiv pentru 4 crime, individul a fost eliberat anul trecut.

Procurorul general a ordonat verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vânju Mare din județul Mehedinți, cel care s-a ocupat de plângerea de viol depusă, săptămâna trecută, de tânăra de 17 ani.

De asemenea, Gabriela Scurtea a cerut verificări și la Poliția din Mehedinți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Iorgu Ianuși

Autoritățile au acționat cu întârziere în acest caz.

Bărbatul ar fi trebuit reținut de polițiști, chiar dacă Institutul de Medicină Legală nu a putut confirma violul reclamat de minoră, a spus la – Europa FM – avocata Giulia Crișan, de la Asociația ANAIS, un ONG care se ocupă de victimele violenței domestice.

“Existau premise pentru a fi reținut. Nu cred că în cazul respectiv s-a reclamat doar o faptă de viol care nu a fost constatată de IML. Sunt ferm convinsă că asupra acestei fete s-au exercitat mult mai multe acte de agresiune – verbală, psihologică din cauza unor amenințări.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fata de 17 ani și fratele ei, de asemenea minor, ar fi trebuit să fie în evidența celor de la Protecția Copilului, după ce tatăl lor a plecat la muncă în străinătate, mai spune Giulia Crișan. Abia după plângerea depusă la poliție, fata a fost preluată de cei de la Protecția Copilului.

“O a doua greșeală, când fata a fost scoasă de bunică din centrul de protecția minorilor. Acolo trebuie verificat cum bunica a scos-o pe fată din centru. Nu cred că era o hotărâre prin care custodia minorei să fie dată bunicii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bărbatul care i-a dat foc fetei de 17 ani, după ce l-a reclamat la poliție că a violat-o, fusese eliberat din închisoare anul trecut.

Agresorul, care se află în custodia Poliției sub acuzația de tentativă de omor, fusese condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea a cinci oameni şi eliberat după 25 de ani de detenţie.

Individul revenise recent din Olanda şi ar fi ajuns la Dârvari după ce un fost coleg de detenţie i-a permis să locuiască în casa sa şi să aibă în grijă imobil.

La 11 iunie, fata l-a reclamat pe bărbat pentru viol, însă examenul medico-legal nu a confirmat agresiunea sexuală, susţin surse judiciare.

În urma reclamaţiei, fata a fost dusă într-un centru de protecţie socială, de unde a fost scoasă de familie.

Decizia de eliberare a recidivistului au luat-o judecătorii de la Tribunalul Mehedinți, iar purtătorul de cuvânt al instituției, judecătorul Cosmin Sima, spune că ultima propunere de eliberare a fost făcută, în unanimitate, de membrii comisiei de la închisoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru l-a întrebat pe reprezentantul Tribunalului Mehedinți cum poate fi eliberat un condamnat pe viață pentru 4 crime.

Autorul a fost închis în 1993 și a fost eliberat în mai anul trecut, anticipat.

“El putea fi eliberat după 20 de ani, adică undeva în 2013. A stat 26 de ani. Instanța a avut în vedere doar comportamentul deținutului”, a precizat Cosmin Sima.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM a cerut un punct de vedere atât de la Administrația Națională a Penitenciarelor cât și la ministrul Justiției.

Așteptăm răspunsuri.

Surse din cadrul Ministerului Justiției au precizat pentru Europa FM că ministrul Cătălin Predoiu a cerut explicații de la ANP, iar instituția i-ar fi răspuns că eliberarea criminalului a fost legală.

Cu arsuri pe 90% din suprafața corpului, minora a fost transferată la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, a anunțat, luni, ministrul Săntății.