Confidenţialitate

Procurorii DNA vor prelua cercetările privind problemele de la votul din diaspora

Dosarul privind obstrucționarea dreptului la vot, pentru alegerile din 26 mai, înregistrat inițial la Parchetul General, a ajuns la DNA.

Parchetul General a confirmat, la solicitarea jurnalistului Attila Biro, că pe rolul Secției de urmărire penală a fost înregistrat un dosar penal privind votul din diaspora, iar acesta a fost declinat către Direcția Națională Anticorupție.

Prezența la alegerile europarlamentare din 26 mai a fost una crescută încă de la primele ore ale zilei, comparativ cu alegerile precedente. În diaspora au fost înregistrate 376.925 voturi valabile.

Pe 28 mai și Instituția Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu cu privire la modul în care s-a desfăşurat procesul de votare în diaspora.

“Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va solicita informaţii de la autorităţile implicate în legătură cu modul în care s-a desfăşurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor europarlamentare. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 7 şi art. 36 din Constituţia României privind românii din străinătate şi dreptul de vot”, se precizează într-un comunicat.

Demersul a fost iniţiat după apariţia mai multor informaţii în presă cu privire la modul în care s-a desfăşurat procesul de vot în secţiile din diaspora, precum şi a unor petiţii primite de la persoane fizice prin care se solicita sesizarea din oficiu.