Confidenţialitate

Procurorii DNA cer închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea referendumului din 2012

La Înalta Curte de Casație și Justiție, se judecă, astăzi, ultimul termen dosarul referendumului. Procurorii DNA au cerut închisoare cu executare pentru președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea referendumului din 2012, pentru demiterea președintelui de atunci, Traian Băsescu

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în octombrie 2013, alături de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt. Toți sunt acuzați că ar fi folosit diverse metode – cum ar fi votul multiplu, turismul electoral și falsificarea unor semnături – pentru a frauda referendumul din 2012 privind demiterea lui Traian Băsescu. Pe lista celor care au votat la referendum, s-ar fi aflat și persoane care erau de mult decedate.

Cu puțin înainte de a intra în sala de judecată, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea a respins acuzațiile care i se aduc și a spus că speră să fie achitat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorii DNA le-au spus judecătorilor de la Înalta Curte că Liviu Dragnea s-ar fi înțeles cu martorii ce anume să declare la proces. Printre cei audiați ca martori, s-au aflat și premierul Victor Ponta și ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Șeful guvernului le-a spus magistraților, la termenul din 11 martie, că nu își amintește dacă în ziua votului a primit un sms, semnat Liviu Dragnea, dar știa că de la centru se transmit, pe teșefon, îndemnuri la vot. Procurorii spun însă că Liviu Dragnea ar fi primit, din oră în oră, de la reprezentanții secțiilor de votare informații legate de prezența la vot și separat despre numărul de voturi cu DA și NU la referendum. Amintim, scutinul pentru demiterea lui Traian Băsescu putea fi validat,doar dacă la urne se prezentau cel puțin 60% dintre alegători.