Confidenţialitate

Procesul în care va fi judecată fosta șefă a Secției de Oncologie a SJ Suceava, acuzată că a luat mită de la bolnavii de cancer, poate începe după ce dosarul trece de Camera preliminară | AUDIO

Procesul în care va fi judecată fosta șefă a Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava poate să înceapă după ce dosarul a trecut de Camera preliminară. Medicul este acuzat că ar fi luat mită în nu mai puțin de 280 de cazuri de la pacienți bolnavi de cancer, unii din ei în fază terminală. La percheziții, când banii i-au căzut din poșetă, medicul a invocat că toate plicurile erau primite de la colegi, drept cadou pentru ziua sa, scriu jurnaliștii de la Libertatea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată publicat parțial de ziarul Libertatea, împotriva medicului Anca Dumitrovici Ababneh au fost formulate două denunțuri. Investigațiile au arătat că era de notorietate că personalul Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava așteaptă sume de bani pentru prescrierea medicamentelor și a rețetelor. Este vorba de sume mici, de 50 sau 100 de lei, dar și de alte diferite bunuri, cum ar fi cafea, bomboane sau miere de albine.

Cu ocazia percheziției care a avut loc pe 18 ianuarie 2023 la cabinetul oncologic de la Spitalul Județean Suceava, Anca Dumitrovici Ababneh era împreună cu o pacientă și soțul acesteia. Inițial, medicul a negat că ar fi primit foloase necuvenite, dar sub documentele de pe birou s-au găsit două bancnote de 200 de lei. Soțul pacientei a precizat că bancnotele îi aparțin și s-au lipit de foi, dar după ce i s-a transmis că va fi cercetat pentru dare de mită a revenit și a spus că a dat banii în semn de recunoștință.

În aceeași zi, asistenta trimisă să aducă poșeta medicului dintr-o altă încăpere a deschis un dulap din care a căzut un plic în care se aflau mai multe bancnote. În total, erau 700 de lei, bani care ar fi provenit tot de la pacienții bolnavi de cancer. În birou și la locuința personală a medicului s-au găsit și alte bunuri și sume de bani primite de la pacienți, iar toate acestea au fost puse sub sechestru până la finalizarea dosarului penal.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Suceava: Șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean, reținută pentru luare de mită. Mai mulți pacienți s-ar fi plâns că li s-a cerut șpagă