Confidenţialitate

Procedurile în baza cărora Sebastian Ghiță poate fi extrădat din Serbia

Ministerul Justiţiei anunță într-un comunicat de presă că extrădarea unei persoane din Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale.

Precizarea vine după ce Sebastian Ghiță a fost reținut în Serbia.

Ministerul Justiției va fi instituția care va declanșa procedurile de extrădare.

“Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997”, anunță Ministerul Justiţiei.

Instituția preciează că are această atribuție de a cere extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională.

“În conformitate cu dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională sau căutate de autorităţile judiciare române, aceasta stabileşte, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea. Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanţei de judecată, însoţită de documentele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil”, se arată în comunicat.

Soluţionarea unei cereri de extrădare se face, pe fond, în conformitate cu legislaţia statului solicitat, mai spune Ministerul Justiţiei.

Poliția Română a anunțat vineri dimineață că Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri.

Fostul deputat avea acte false: permis de conducere şi buletin de Slovenia. El era împreună cu fratele său în momentul capturării.

 

Dincolo de modul în care ar putea aborda justiția sârbă cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiță, în acest moment este cert că el a încălcat legislația Serbiei.  În momentul care a fost reţinut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri, Sebastian Ghiţă  s-a legitimat cu acte false: permis de conducere şi buletin de Slovenia. Statul sârb pedepsește această infracțiune cu până la 3 ani de închisoare. Fostul deputat şi-a schimbat şi înfăţişarea, potrivit unei fotografii publicate de Poliţia Română, fotografie în care apare cu barbă și ras pe cap.

Citește și: Carmen Dan confirmă: Sebastian Ghiţă a fost prins pe stradă, nu s-a opus

Sebastian Ghiță s-a plimbat prin zece țări în ultimele patru luni

Rezumatul înregistrărilor lui Sebastian Ghiță, difuzate după dispariția sa

Sorin Grindeanu, despre capturarea lui S. Ghiță: ”Felicit Poliția Română, justiția e una, politica e altceva”