Confidenţialitate

Primii 70 de militari români s-au întors din Afganistan

Ei au aterizat în Baza 90 Transport Aerian, aduși de o aeronavă C 17 Globemaster III a partenerului american.

Ministerul Apărării a început la 1 mai retragerea militarilor români care au participat la misiuni în Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic.

Planul de retragere a celor peste 600 de militari este coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii, astfel încât procesul să se desfășoare în condiţii de maximă siguranţă și să fie sincronizat permanent cu planificările celorlalți membri ai Alianței Nord-Atlantice.

Procedurile se vor finaliza până la 11 septembrie 2021 dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, informează MApN.

În ianuarie 2001, primele efective de militari români – un pluton de poliție militară, o aeronavă C130 Hercules și ofițeri de legătură au fost dislocați în Afganistan, în cadrul operației ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operații Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de Al Doilea Război Mondial. Țara noastră a participat cu peste 32.000 de militari la aceste misiuni în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât și în cadrul unor structuri de forțe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaționale de consiliere și legătură (OMLT), detașamente din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunități CIMIC.

Forțele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internațional din Kabul.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.