Confidenţialitate

Primele ninsori la munte în acest sezon. Temperaturile negative au adus și primii fulgi de nea | GALERIE FOTO

Primele ninsori din această toamnă la munte, unde la altitudini de peste 2.000 metri s-a așternut deja un strat de zăpadă. Vremea este deosebit de rece în nord, centru și în vest. Luni noapte au fost și temperaturi negative la munte, mult sub normalul perioadei.

Vremea se va răci și în sudul țării în următoarele zile, spune meteorologii.

Peisaj de iarnă în zonele montane înalte. A nins noaptea trecută pe Transfăgărășan, la Bâlea Lac. Temperaturile au ajuns aici la -3 grade Celsius, spun salvamontiștii din Argeș:

„În Munții Făgăraș, la altitudini mai mari de 1.700 de metri s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ 4-5 centimetri.”

Ninge din nou și pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. Cei de la drumuri au intervenit pentru curățarea șoselei:

„Se acționează cu un utilaj cu lamă și material anti-derapant, deja utilajul încarcă pentru a doua oară pentru că a fost destul de multă zăpadă în această dimineață. Se acționează pe aproape toată lungimea sectorului montan al Transalpinei.”

Zăpadă de câțiva centrimetri și în Masivul Postăvaru din Poiana Brașov. Vremea este deosebit de rece pentru data din calendar în nordul, vestul și centrul țării. Meteorolul ANM Mihai Timu:

„Am avut o noapte rece în mare parte din țară, cu 2-4 grade sub mediile climatologice. Cel mai rece a fost în zona subcarpatică din sud unde cerul a fost mai degajat decât în restul țării și am atins minime în jurul a 2 grade Celsius la Câmpulung, Curtea de Argeș dar temperaturi sub 10 grade și în restul teritoriului și bineînțeles la munte unde au fost și temperaturi negative.

Foto: Captură video Salvamont Argeș / Cabana Salvamont cota 2000 Transfagarasan

România este traversată de o masă de aer rece. Temperaturile vor scădea și în sudul țării spre finalul săptămânii:

„Această masă rece care a coborât din latitudini nordice se va menține peste centrul și estul Europei până spre finalul săptămânii iar răcirea va continua cel puțin la maxime și pe partea de sud a țării. Unde ieri am înregistrat undeva în jurul a 24 de grade, astăzi vor fi 22-23 de grade, dar până vineri inclusiv dacă nu și sâmbătă nu vor mai trece de 20 de grade nici în sudul teritoriului iar în regiunile din interiorul arcului carpatic dar și în nordul Moldovei vor fi maxime de 10, 14 poate 14 grade, deci destul de rece.”

Temperaturile maxime care vor fi în zilele următoare ar fi normale pentru începutul lunii noiembrie, spun meteorologii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: 9 milioane de japonezi, sfătuiți să evacueze mai multe regiuni ale țării din cauza taifunului Namnadol | AUDIO