Confidenţialitate

Primele cifre oficiale privind lipsa echipamentelor de protecție pentru medici | AUDIO

Autoritățile țin evidența echipamentelor de protecție pentru medici și recunosc lipsurile majore în ce priveşte dotările pentru personalul medical care intră în contact cu pacienţi care au coronavirus.

Europa FM a obţinut primele date oficiale privind stocurile şi ele arată că, doar pentru prima fază a epidemiei, când numai anumite spitale internează cazuri de coronavirus, ar fi necesare 2,8 milioane de perechi de mănuși, și există doar 1,6 milioane acum.

Necesarul total, incluzând și medicii de familie, ar fi de 6 milioane de perechi la nivel național. Acest stoc e completat în aceste zile cu 1,5 milioane, spune vicepremierul Raluca Turcan. Situația este chiar mai dramatică în ce privește măștile medicale: aproximativ 2,8 milioane necesare, doar 1,1 milioane existente.

Dintre acestea, doar 150 de mii de măști sunt dintre cele mai performante și, implicit, utile, în caz de coronavirus.

Din 27 de mii de perechi de ochelari de protecţie, stocul e de doar 3.600, iar la combinezoane, din necesarul de 47 de mii în această fază, există numai şase mii.

Vicepremierul Raluca Turcan spune că e greu să ai ce trebuie când ai pornit de la nimic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Combinezoanele vor fi în scurt timp produse în România, spune vicepremierul.

Deja statul a identificat firme autohtone şi ar fi făcut chiar un pas în plus.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu doar medicii din spitale sunt îngrijoraţi de lipsa echipamentelor de protecţie, ci şi medicii de familie care au cerut ajutor din partea Direcţiilor de Sănătate Publică, dar au primit, în cel mai bun caz, promisiuni.