Confidenţialitate

Primăriile pot depune cereri de finanțare pentru centre de colectare selectivă cu bani din PNRR | AUDIO

De astăzi, timp de 2 luni, primăriile pot depune cereri de finanțare pentru înființarea de centre de colectare selectivă a deșeurilor. Fondurile vin prin PNRR și vor fi acordate după principiul „primul venit, primul servit”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În aceste centre, populația va putea preda deșeuri voluminoase, inclusiv deșeuri din construcții sau demolări, anvelope sau mobilier uzat, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, dar și deșeuri periculoase.

Primăriile ar trebui să construiască astfel de centre integrate numite de colectare separată prin aport voluntar. Ele sunt destinate în special aglomerărilor urbane.

În București-Ilfov vor exista două astfel de centre

De-altfel, se are în vedere finanțarea a 15 astfel de centre: două pentru Bucureşti-Ilfov şi celelalte pentru marile oraşe din ţară.

Acestea ar trebui finalizate până la sfârșitul lunii septembrie 2024. Sistemul va fi completat, până în 2026, cu peste 500 de centre de colectare pentru localităţi mai mici.

Potrivit Ministerului Mediului, depozitarea corectă şi reciclarea deşeurilor provenite din construcţii este una dintre cele mai mari provocări pentru marile aglomerări din România.

Primăriile pot obține maximum 778.720 euro / centru de colectare prin aport voluntar, echivalentul fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului – tip.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dolarul a depășit valoare de 5 lei, potrivit cursului BNR