Primarii si presedintii de CJ vor putea face parte din conducerea regiilor locale de apa, salubrizare sau termoficare

Camera Deputaților a modificat legea astfel încît aceștia să nu mai poată fi declarați incompatibili.

Dacă nu va fi contestată la Curtea Constituțională, legea va merge direct la promulgare, ceea ce ar duce la schimbări semnificative în activitatea Agenției Naționale de Integritate.

În peste 100 de localități din țară, au fost primari și președinți de consilii județene găsiți incompatibili. Deși legea le-a interzis să cumuleze funcții, edilii au ocupat posturi de conducere în cadrul societăților din subordinea primăriilor. E vorba de companii de salubritate și de îngrijire a spațiilor verzi, regii de apă și termoficare.

De acum înainte, nu vor mai fi considerați incompatibili, întrucât Camera Deputaților a modificat legea. Au fost 215 voturi pentru și numai 36 împotrivă, în vreme ce 62 de deputați s-au abținut. Aleșii locali găsiți incompatibili, în urma unei decizii definitive a instanței, își vor pierde mandatul și timp de 3 ani nu vor mai putea ocupa funcții publice. Cu alte cuvinte, legea nu se aplică retroactiv. Prin acest proiect, se încearcă totuși obținerea unei clemențe din partea judecătorilor în privința incompatibililor, a spus liderul deputaților PDL, Tinel Gheorghe.

Încă de anul trecut, Asociația Comunelor a avertizat că autoritățile locale nu se vor implica în campania electorală și nu vor mobiliza oamenii la vot dacă nu li se rezolvă problema incompatibilităților. Agenția Națională de Integritate s-a opus acestui proiect și a amintit că România s-a angajat, prin mecanismul de cooperare și verificare să nu schimbe legea incompatibilităților.