Confidenţialitate

Primăria orașului Siret are conturile blocate. Nu au mai fost bani pentru plăți întrucât Guvernul nu a decontat sumele cheltuite cu refugiații

Primăria orașului sucevean Siret s-a trezit cu o parte din conturi blocate după ce nu a mai avut bani să achite o rată dintr-un credit în derulare. Primarul din Siret acuză Guvernul că nu a virat sumele necesare, dar nici banii cheltuiți de la începutul războiului din Ucraina pentru gestionarea crizei refugiaților.

Suma pe care Primăria Siret trebuia să o achite la creditul pentru programul „Utilități și mediu” este de 340.000 de lei. Banii au fost prinși în bugetul pe anul în curs și trebuiau virați de Guvern.

De la nivel central nu a venit nici un leu, astfel încât Primăria s-a văzut în imposibilitatea de a plăti rata. Adrian Popoiu, primarul din Siret, spune că chiar și în aceste condiții ar fi avut bani pentru a evita blocarea conturilor.

Din februarie și până acum, Primăria Siret a cheltuit aproape 100.000 de euro pentru amenajarea spațiilor destinate refugiaților, dar și pentru alte servicii legate de această criză.

Adrian Popoiu a precizat că a făcut numeroase demersuri la Guvern pentru a primi sumele de bani, atât pentru credit cât și pentru gestionarea crizei refugiaților.

Primarul din Siret spune că a primit doar mulțumiri, cu care însă nu poate plăti nici ratele și nici alte facturi.

Practic, prin blocarea conturilor, administrația locală din Siret se vede în imposibilitatea de a finanța lucrări de investiții, inclusiv cele aflate în derulare, astfel încât situația este una extrem de dificilă la nivelul întregului oraș.

Citește și: Comisia Europeană propune un plan de urgență de reducere a consumului de gaze cu 15%. Când ar putea să se aplice măsura | AUDIO