Prima vizită oficială a unui președinte francez la București, din ultimii 25 de ani

Pentru prima dată din 1991 încoace, un preşedinte francez ajunge la Bucureşti într-o vizită oficială.

François Hollande va fi primit, în această dimineață, la Palatul Cotroceni, unde are programate discuţii cu omologul Klaus Iohannis, care îi va conferi distincţia ”Steaua României” în rang de Colan, cea mai înaltă decoraţie care poate fi acordată de către statul român pe timp de pace.

Au mai rămas 3 zile până la summit-ul european post-Brexit de la Bratislava. Reuniunea este menită să confirme soliditatea blocului comunitar, după decizia Marii Britanii de a-l părăsi.

Agenţia France Presse scria, în ajunul vizitei, că Parisul consideră relaţia strânsă cu Bucureştiul drept un exemplu de urmat în Uniunea Europeană.

Însoţit de premierul Dacian Cioloş, François Hollande va merge să viziteze Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, care adăposteşte instalaţii laser aflate în centrul unui program de cercetare european. Presa a dezvăluit că şoseaua a fost asfaltată în ultimele zile. Marajele rutiere au fost, însă, trase strâmb. Nemulţumit, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, care administrează porţiunea de puţin peste un kilometru, a ordonat ca dungile albe să fie șterse și refăcute.

Preşedintele francez este aşteptat, mai apoi, la Ghimbav, judeţul Braşov, pentru a inaugura fabrica de elicoptere Airbus. Unitatea de producţie a fost finalizată înainte de termenul stabilit. Noul model de elicopter fabricat la Ghimbav va fi creat de Airbus în colaborare cu  IAR, Aerostar,  Aeroteh şi Turbomecanica.

sursa foto: Palatul Elysée

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS