Prima reacție a SRI după acuzațiile de demarare a unui proiect de supraveghere în masă

SRI susţine că obiectivul proiectului finanţat din fonduri europene este de a ușura căutarea în bazele de date ale instituțiilor și de a moderniza activităţile interne ale instituţiilor.

 

“Proiectul “SII Analytics – Sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date” este destinat asigurării unei capacități superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituții din România. Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic și procedural, instituțiile statului vor putea accesa informațiile integrat, rapid și eficient”, transmite Serviciul Român de Informaţii, printr-un comunicat de presă.

Potrivit SRI, sistemul analizează datele existente pe baza unor algoritmi, măsurile de rapiditate în accesarea bazelor de date fiind impuse “ca necesitate de amenințările specifice instituțiilor de intelligence din România – terorism, migrație ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacție în timp foarte scurt”.

Instituţia precizează că proiecte similare există deja pe plan european.

“Proiectul are drept scop modernizarea si eficientizarea activităților interne ale instituțiilor cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupție și evaziune fiscală, respectiv a instituțiilor publice beneficiare (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI)”, mai explică SRI.

În ceea ce priveşte accesul la datele stocate, SRI susține că orice interogare a sistemului este înregistrată şi analizată pentru a se evita orice formă de abuz.

Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile, anunţă SRI.

APADOR-CH a anunţat luni că patru organizații neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisă mai multor instituții naționale și europene, prin care cer anularea ,roiectului SRI finanțat din fonduri europene, despre care susțin că ar fi unul “de supraveghere în masă”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS