Confidenţialitate

Prima reacție a lui Klaus Iohannis în contextul grevei din Educație: Sindicatele trebuie să vadă că la o negociere părțile se întâlnesc undeva la mijloc / Calendarul inițial al rotaței poate fi respectat | VIDEO

Președintele României – Klaus Iohannis – susține o conferință de presă alături de Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei. În cadrul acestei conferințe a fost ridicată și problema profesorilor greviști. Klaus Iohannis a spus că „Și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este greu de imaginat că toate solicitările se rezolvă de zi pe mâine”. Mai mult, președintele României subliniază că rotativa guvernamentală trebuie să-și respecte calendarul inițial.

Klaus Iohannis: „Nu există nicio sincopă în discuții și, sigur, greva din învățământ este o temă foarte serioasă și sunt foarte bucuros că legile educației au fost adoptate în Parlament. Solicitările profesorilor sunt în bună parte legitime, ușor de înțeles.

Coaliția evident că este în situația să negocieze ceva și mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real în format de coaliție. Au existat mai multe întâlniri și speranța mea este să se termine amiabil.

Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea guvernului, a premierului, a ministrei Educației de a sprijini aceste solicitări. S-au găsit soluții pentru o serie de puncte solicitate de sindicate. Și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este greu de imaginat că toate solicitările se rezolvă de zi pe mâine.

Calendarul inițial al rotaței poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și în varianta optimală, ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus șo celor din PNL. I-am rugat să trateze negocierile în coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea”.

Klaus Iohannis, despre CEDO: Va fi dezbătută cu multă responsabilitate în Parlament și se vor găsi soluții în timp rezonabil

Klaus Iohannis: „În privința CEDO: este o temă complicată penru România, știm asta, am văzut deja reacțiile publice, dar este  o temă de care trebuie să se ocupe Parlamentul .Va fi dezbătută cu multă responsabilitate în Parlament și se vor găsi soluții în timp rezonabil. A doua chestiune: cert este că imediat după ce se inițiază procedura, imediat ce premierul își depune mandatul voi inițial următorii pași. Nu am niciun interes să trag de timp și să apară sincope și incertitudini. Această rotație trebuie să se desfășoare rapid, corect, sticlă”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Citește și: Nicolae Ciucă: Până luni iau o decizie dacă voi face parte din viitorul cabinet | AUDIO