Confidenţialitate

Prima pagină, 5 octombrie 2016

Potrivit ziarului Adevărul, surse din cadrul CNSAS au ţinut să dezvăluie că actualul ministru al Educaţiei ar fi semnat, în anul 1980, un angajament cu Securitatea. Mircea Dumitru neagă acuzaţiile şi susţine că are certificat de necolaborare încă din anul 2007. CNSAS verifică în această perioadă dosarele membrilor Guvernului Cioloş, dar încă nu a ajuns oficial la cel al şefului de la Educaţie.

România Liberă scrie că preşedintele Klaus Iohannis are ambiţii ca ale omologului de la Moscova, Vladimir Putin. Rusia este singura guvernare care a elaborat un mare „proiect de ţară“, întins pe mai multe domenii, aşa cum pregăteşte acum Administraţia Prezidenţială de la Bucuresti. Câteva state din Pacific au ambiţii mai mici: nu vor decât să-şi salveze nucile de cocos, având finanţare britanică. Şi unele state occidentale au aşa-numite „proiecte naţionale“, dar ele sunt strict concentrate pe o singură direcţie, cum ar fi , de exemplu, cercetarea fundamentală sau sistemul de sănătate.

Jurnalul Naţional observă că, în ciuda sentinţelor definitive dictate, săptămâna aceasta, de Instanţa Supremă în cazul lui Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae, megadosarul de corupţie Microsoft este departe de a se fi încheiat. De fapt, speţa finalizată prin condamnarea celor 4 reprezintă doar o disjungere din marele dosar de corupţie lansat cu surle şi trâmbiţe în septembrie 2014 şi rămas până astăzi în stand-by în sertarele procurorilor.

Ziarul Financiar notează că intrarea în vigoare a legii insolvenţei persoanelor fizice a fost devansată pentru 31 octombrie. În primăvara lui 2015, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul îşi luase un răgaz până la sfârşitul acestui an, invocând termenul prea scurt pentru punerea în aplicare a prevederilor. Deputaţii au decis să grăbească lucrurile.

Gazeta Sporturilor a aflat că selecționerul Christoph Daum a pus la punct fiecare detaliu după semieșecul cu Muntenegru. Neamțul nu mai lasă nimic la întâmplare și vrea ca totul să fie respectat cu o strictețe aparte. Spre deosebire de haosul din vremea lui Anghel Iordănescu, tricolorii ştiu când trebuie să se trezească, la ce oră sunt mesele, când trebuie să meargă la masaj, pe scurt programul pe ore de la venirea la Mogoșoaia până la plecarea către cluburi.