Prima pagină, 5 mai 2017

Curtea Constituţională i-a închis lui Liviu Dragnea uşa de la Guvern, notează Adevărul. Magistraţii CCR au constatat că nu au competenţe în a stabili dacă liderul PSD poate fi  sau nu premier. Curtea a pasat parlamentului dezbaterea problemei. Şefa liberalilor, Raluca Turcan, consideră că persoanele condamnate penal ar trebui să nu poată accede în nicio funcţie de demnitate.

Vaccinarea este o urgenţă naţională, titreză România Liberă. Publicaţia observă că, în plină epidemie de rujeolă, soldată cu 24 de victime, românii se ţin încă de discuţii pro şi contra imunizării. Taberele par să se delimiteze şi mai mult. Organizaţiile internaţionale de profil arată cu degetul spre România pentru numărul mare de cazuri de boli contagioase la copii. O dezbatere publică a proiectului Legii vaccinării ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Sclavia merge mai departe, anunţă Jurnalul Naţional. Românii obligaţi să muncească în Italia nu mai sunt în atenția Guvernului, dar problemele lor rămân aceleași. S-au făcut vizite la nivel înalt în Sicilia, interpelări în Parlamentul European, ministerele noastre au alocat fonduri pentru campania de conștientizare, iar acolo, în Peninsulă, lucrurile rămân exact așa cum erau înainte de primul scandal din presa internațională: români păcăliți de falși angajatori, deveniți sclavi pe plantații, la propriu, femei violate, bolnavi fără drept la îngrijire medicală și multe alte abuzuri.

Consumul îşi revine din amorţeală, dar nu mai are forţa să galopeze ca anul trecut, observă Ziarul Financiar. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator, a crescut în luna martie cu 9,2% în serie brută, comparativ cu aceeaşi lună din 2016. Evoluţia slabă a consumului din primele două luni ale anului a fost pusă de managerii din piaţă pe seama vremii şi a protestelor care i-au făcut pe români să fie mai sceptici în a cheltui.

Secunda blestemată, titlul mare de prima pagină a Gazetei Sporturilor. Handbaliştii tricolori au pierdut, aseară, la ultima fază a meciului cu Serbia, dar şansele de calificare la europene nu s-au epuizat. Duminică, ne putem lua revanşa.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS