Confidenţialitate

Prima pagină, 30 septembrie 2016

Adevărul observă valul de anchete începute după ce a fost pusă la îndoială intervenţia de urgenţă a medicilor în cazul lui Ioan Gyuri Pascu. Actorul şi muzicianului a murit în urma unei ischemii miocardice acute la începutul acestei săptămâni. Medicul de pe ambulanţă, ajuns la locuinţa artistului după primul apel la 112, nu i-a făcut pacientului un EKG şi nici nu a consemnat în fişă refuzul acestuia de a fi transportat la spital. Nici intervenţia SMURD nu a fost, însă, perfectă. Anchetatorii au ridicat pentru cercetări defibrilatorul Serviciului Mobil de Urgenţă şi Reanimare. Se pare că acesta era defect.

România Liberă consemnează invitaţia pe care preşedintele i-a lansat-o premierului de a intra în politică. Klaus Iohannis a lăsat de înţeles că i-ar putea acorda sprijinul său lui Dacian Cioloş dacă acesta s-ar înregimenta înt-un partid. Unele surse spun că fostul comisar european s-ar putea alătura taberei liberale. Media cercetărilor sociologice realizate până acum arată că social-democraţii ar avea în jur 35-37%, liberalii în jur de 30%, iar pragul electoral ar mai fi trecut de Uniunea Maghiară (creditată cu 6-7%), în timp ce PMP şi ALDE ar avea puţin peste 5%.

Jurnalul Naţional observă că mulţi români au veniturile atât de mici, încât nu-şi permit să ia credite mai mari de 1.500 de lei şi, astfel, devin vrând-nevrând clienţii instituţiilor financiare nebancare. IFN-urile le dau împrumuturi mici pe termene scurte, între 12 săptămâni şi 24 de luni, însă cu dobânzi de 200 până la 600%. Nu primesc astfel de credite cei care nu pot face dovada unui venit stabil de cel puţin 400 de lei lunar.

Din Ziarul Financiar, aflăm că 300 de companii din România au avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 100 miliarde de euro, în creştere cu 4% faţă de 2014. Rezultatul reprezintă o treime din cifra de afaceri totală a firmelor care activează la noi în ţară, iar creşterea companiilor mari este în linie cu avansul business-ului total. Automobile Dacia a fost, în 2015, pentru a treia oară consecutive, cea mai mare companie din România după cifra de afaceri, detronând OMV Petrom SA.

Curaj şi speranţe, titrează Gazeta Sporturilor. Steaua a remizat cu Villareal, favorita grupei din Liga Europa. Calificarea depinde de rezultatele “dublei” cu FC Zurich, formaţie din liga a doua elveţiană.