Confidenţialitate

Prima pagină, 3 octombrie 2016

Potrivit României Libere, în ultimii 5 ani, universităţile de stat au pierdut aproape 60% din studenţi, adică 230.000. La privat, declinul este şi mai evident: din 127.000 de boboci, în 2009, anul acesta s-ar putea înscrie la facultaţi particulare doar 15.000. Trei sunt cauzele care au dus la prăbuşirea numărului de studenţi: abandonul şcolar ca fenomen în creştere, numărul tot mai mic al celor care iau bacalaureatul şi declinul natalităţii. Cei care aleg, totuşi, facultatea preferă Limbi moderne aplicate, Administrarea Afacerilor, Jurnalism şi ştiinţele Comunicării, Medicină şi Drept.

Adevărul notează că scandalul presupusului plagiat al Laurei Codruţa Kövesi capătă accente de telenovelă. Fostul premier Victor Ponta spune că şefa Direcţiei Anticorupţie ar fi avut o relaţie apropiată cu denunţătorul său, deputatul Sebastian Ghiţă. Invitată vineri, la Europa FM, Laura Codruţa Kövesi a negat scenariul şi a făcut publice actele depuse, în 2012 la Comisia Naţională de Etică, în baza cărora s-a stabilit că nu a plagiat în lucrarea de doctorat. Documentele sunt de găsit pe pagina noastră de internet.

Zicala românească “peştele de la cap se împute” descrie perfect scena politică de pe plaiurile mioritice, remarcă Jurnalul Naţional. Cu mai puţin de două luni şi jumătate înaintea alegerilor parlamentare, partidele sunt conduse aproape fără excepţie de politicieni condamnaţi, trimişi în judecată, aflaţi sub control judiciar sau urmăriţi penal în diferite dosare. Pe 11 decembrie, liderii acestor formaţiuni ne vor cere votul pentru a putea guverna România în următorii patru ani.

Ziarul Financiar observă că, lunar, sute de pasageri sunt blocaţi în aeroporturi sau ajung cu întârziere la destinaţie din cauza unor defecţiuni tehnice ale avioanelor, aceasta fiind cea mai clară dovadă a ineficienţei managementului Tarom.  Din cauza suprapolitizării, compania nu reuşeşte să iasă din pierderi.

Bucurie de la tuşă, titrează Gazeta Sporturilor. Steaua a câştigat, aseară, confruntarea cu CSU Craiova în urma unui penalty acordat eronat. Roş-albaştrii s-au distanţat la 6 puncte în campionat faţă de echipa din Bănie.