EXCLUSIV Europa FM: Documentele prin care Codruța Kovesi a respins acuzația de plagiat

Invitată la emisiunea Avocatul Diavolului, de la Europa FM, Laura Codruța Kovesi, procuroarea-șefă a Direcției Naționale Anticorupție, a făcut publice documentele în baza cărora Consiliul Național de Etică a stabilit, în 2012, că lucrarea sa de doctorat nu este rezultatul unui plagiat.

Pe parcursul a aproape 250 de pagini, Laura Codruța Kovesi explică, între altele, că publicase în calitate de magistrat o serie de articole în reviste de specialitate și în mai multe cărți, atît în calitate de autor, cît și de coautor.

Acestea fuseseră publicate sub numele de familie “Lascu” pînă cînd actuala procuroare-șefă a DNA s-a căsătorit și și-a schimbat numele în Kovesi.

Laura Codruța Kovesi  precizează că paragrafele indicate de autorul sesizării de plagiat sunt, în general, trimiteri la elemente introductive din teză, precum și la elementele introductive din capitolele lucrării. Paragrafele incriminate nu se referă la cercetarea științifică-propriu zisă, constînd în elementele de originalitate tratate de autoare.

Laura Codruța Kovesi susține că paragrafele atribuite altor autori îi aparțin, de fapt, pentru le publicase înaintea includerii lor în lucrările autorilor respectivi. În plus, paragrafele care conțin aprecieri generale și sursele folosite în elaborarea tezei de doctorat sunt citate în bibliografia tezei, chiar dacă în sesizare sunt atribuite altor autori.

Șefa DNA precizează că teza de doctorat conține 444 de pagini și 442 de note de subsol și că ea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri și monografii, 71 de articole publicate în articole de specialitate, 27 de surse de legislație națională, 20 de surse de legislație internațională și 65 de surse online (site-uri).

“Aveți aici toate probele

DOWNLOAD PDF cu punctul de vedere al șefei DNA referitor la sesizarea privind acuzațiile de plagiat

DOWNLOAD PDF cu documentele prin care Codruta Kovesi a respins acuzatia de plagiat

Eu am fost verificată în anul 2012 de Comisia Națională de Etică. Am fost audiată într-o comisie din care au făcut parte mai mulți profesori. Se poate verifica dacă este aceeași componență (n.r. ca în cazul Comisiei care a analizat acuzațiile de plagiat în cazul lui Victor Ponta). M-am prezentat la audieri. Am prezentat probele. Am primit un verdict final, definitiv, acum patru ani”, a declarat la Europa FM Codruța Koveși.

Eu am venit pregătită cu probele pe care eu le-am depus în 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei în 2012). S-a făcut o sesizare în care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu vă spun că am respectat în totalitate normele academice. Teza mea este corectă. Aveți aici toate probele”, a continuat domnia-sa.

Ce am primit aici?

„Probele  și punctul de vedere pe care eu l-am depus cînd s-a făcut această verificare a tezei mele de doctorat. Prima probă este chiar certificatul de căsătorie, pentru că s-a precizat că Kovesi Codruța a plagiat-o pe Lascu Codruța, iar certificatul de căsătorie dovedește că sunt una și aceeași persoană”.

certificatul-de-casatorie-al-laurei-codruta-kovesi-fosta-lascu

Ați cere să fie rediscutată teza de doctorat?

„Teza mea este corectă, e o teză pe care am muncit-o. Am lucrat 7 ani la acest doctorat. Am multe articole publicate, pe care eu le-am indicat în teză. Cine are îndoieli cu privire la corectitudine nu are decât să facă o sesizare”.

De ce nu faceți dvs. sesizarea?

„Sper că glumiți. Adică eu, care am o teză corectă, să spun „Vă rog, verificați-mi dvs. teza, că eu știu că e corectă, dar verificați-o și dvs”.  Cine contestă acest verdict definitiv să vină cu probe și să facă sesizare”, a mai spus șefa DNA.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care a susţinut că, în 2012, ar fi participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.”Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului”, a spus Sebastian Ghiţă.

De asemenea, deputatul le-a spus jurnaliștilor că ar fi vrut să o „ajute” pe Codruța Kovesi pentru că în acea perioadă ar fi fost „prieten” cu procurorul.

În cadrul emisiunii Avocatul Diavolului, Laura Codruța Kovesi a explicat că nu are nici o legătură cu Sebastian Ghiță:

Laura Codruța Kovesi: Nu doresc să intru în dialog cu inculpatul Ghiță Sebastian. Este trimis în judecată în două dosare.

Vlad Petreanu: Eu nu vă întreb despre dosare. Sebastian Ghiță așa spune: am fost prieteni, ne-am certat.

Laura Codruța Kovesi: Nu am fost, nu sunt și nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiță.

Joi, Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă.

 

DOWNLOAD PDF cu punctul de vedere la sesizarea 606

DOWNLOAD PDF cu documentele prin care Codruta Kovesi a respins acuzatia de plagiat

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS