Confidenţialitate

Prima pagină, 2 noiembrie (FOTO)

Adevărul se întreabă cine sunt vinovaţii pentru tragedia din clubul groazei. Incendiul din clubul Colectiv, în care au murit 30 de persoane, a fost declanșat de artificiile folosite la un concert. Ancheta va stabili ce legi au fost încălcate şi ce reglementări au fost ocolite.

Autoritățile competente nu se pot spăla pe mâini, scrie Evenimentul zilei. Contractul dintre societatea Pionierul SA, care deținuse fosta fabrică, și clubul Colectiv a fost semnat pe 3 ani, cu promisiunea că în spațiul respectiv se vor desfășura următoarele activități: club, discotecă, bar și alimentație publică. Fiecare instituție abilitată ar fi trebuit să verifice localul.

O tragedie ce putea fi evitată, titrează România liberă. În a treia zi de la cea mai gravă catastrofă din ultimii douăzeci de ani din România, încă nu se ştiu toate detaliile legate de modul în care a fost avizat şi controlat de autorităţi clubul care a devenit coşciug pentru 30 de tineri. Primii vizaţi de ancheta procurorilor de la Parchetul General sunt cei 3 acţionari ai clubului. Pe aceştia, legea îi obligă să ceară aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a-şi desfăşura activitatea. Nu-l aveau. Prima întrebare apărută în spaţiul public a fost „De ce funcţiona clubul fără respectarea normelor privitoare la protecţia împotriva incendiilor?“. Dar poate că întrebarea corectă ar trebui sa fie „De ce a fost lasat sa funcţioneze?“, iar aici intră în discuţie responsabilitatea instituţiei care a acordat autorizaţie de funcţionare clubului Colectiv, anume Primăria Sectorului 4.

Nepăsare inflamabilă într-un stat de carton, titlul mare de pe prima pagină a Jurnalului naţional. Numărul morților ar putea crește, potrivit medicilor. Potrivit publicaţiei, firmele patronilor de la Colectiv sunt, totodată, urmărite prin instanţe de creditori.

Drama de la clubul Colectiv readuce în discuţie situaţia fabricilor privatizate dar care au fost lăsate în ruină, observă Ziarul Financiar. Clubul funcţiona în fosta uzină Pionierul, unde se producea în trecut încălţăminte. Alte fabrici, în cel mai bun caz, au fost demolate, pe terenuri fiind ridic ate malluri, blocuri de locuinţe sau clădiri de birouri.

Pe o primă pagină neagră, Gazeta sporturilor publică numele celor 30 de morţi sub forma unor lumânări. 12.000 de bucureşteni, potrivit cifrelor Jandarmeriei, au parcurs ieri după-amiază 3 kilometri prin oraş în memoria victimelor. “Corupţia, lăcomia şi indiferenţa ucid toată România” era unul dintre mesajele purtate de participanţi. În editorialul său, Cătălin Tolontan scrie despre primarul Cristian Popescu Piedone care se justifică prin documente.