Confidenţialitate

Prima pagină, 12 septembrie 2016

Adevărul dă startul campaniei intitulate “România infractorilor necunoscuţi”. La ora actuală, sunt 600.000 de dosare penale nerezolvate de oamenii legii. De-a lungul ultimului sfert de veac, șefi de Poliţie, de Parchete, de Ministere, și-au demonstrat, în repetate rânduri, nu doar incompetenţa, cât mai ales „talentul“ de corupţi, de indivizi avizi după putere și bani, prea puţin interesaţi să apere ţara de infractori.

Din România Liberă aflăm că fantoma Bancorex loveşte după 20 de ani. Statul încă pierde proprietăţi importante din cauza unei scheme dubioase din anii tulburi ai democraţiei postrevoluţionare. În contul unei datorii la Bancorex de zece milioane de dolari, de acum doua decenii, o firmă a preluat acţ†iunile a zeci de companii la care statul este acţ†ionar. În unele cazuri, pentru doar câteva sute de mii de lei, creditorul Bancorex a preluat companii cu patrimoniu imobiliar de zeci de milioane de euro.

Citând date oficiale, Ziarul Financiar scrie că mai mare tranzacţie cu teren agricol din primele opt luni ale acestui an s-a realizat cu o suprafaţă care dispune de sistem de irigaţii, acesta dublând practic valoarea terenului spre 10.000 de euro, faţă de o medie de circa 4.300 de euro. Toate tranzacţiile din intervalul ianuarie-august cu suprafeţe de peste 30 hectare au însumat peste 1.500 de hectare de teren agricol, cu o valoare cumulată de peste 8 milioane de euro. Clienţii preferă să cumpere hectar cu hectar şi apoi să comaseze suprafeţele achiziţionate, crescând preţul terenului de la 2.000 – 3.000 de euro, cât valorează, în medie, un singur hectar de teren agricol, la peste 4.000 de euro pentru unul care este parte a unei suprafeţe comasate de zeci sau sute de hectare.

Potrivit Jurnalului Naţional, cele mai mari cinci bănci din România au încasat peste un milliard şi jumătate de lei, numai din comisioanele aplicate clenţilor, în primele şase luni ale anului. Instituţiile de credit operează cu peste o sută de tipuri de comisioane pentru operaţiunile bancare care se fac într-o agenţie, la bancomate, prin internet ori mobile banking. Scăpăm de taxare de prea puţine ori.

Gazeta Sporturilor observă că Steaua defilează în Liga I. Neînvinşi de 7 etape, roş-albaştrii au preluat conducerea în clasament. Steaua a învins Astra, aseară, cu 1-0.