Confidenţialitate

Prima pagină | 11 septembrie 2018

Guvernarea Dragnea goleşte România, titrează Adevărul. Potrivit unui raport îngrijorător, România ocupă primul loc în topul statelor comunitare cu cei mai mulţi cetăţeni plecaţi în străinătate. Semnalul de alarmă este tras de Banca Naţională, potrivit căreia cei care pleacă sunt românii care au un impact direct asupra pieţei muncii, având vârste cuprinse între 20 de ani şi 64 de ani. Specialiştii spun că ambiguitatea politică, lipsa unui sistem performant de educaţie sau de sănătate, precum şi lipsa infrastructurii sunt motivele pentru care românii aleg calea pribegiei.

Creşterea economică încetineşte, notează Ziarul Financiar. Guvernul PSD este sub presiune, întrucât toate prognozele indică un avans de doar 4% în acest an. Datele statistice arată că industria nu merge aşa bine, iar investiţiile sunt dezamăgitoare.

Taxați pentru că economisim, consemnează Jurnalul Naţional. Băncile din România fac bani buni din diferenţa de dobândă dintre credite şi depozite. Media dobânzilor la depozitele populaţiei ajunge la 1,33% pe an în cazul economiilor noi, constituite pe maximum un an, în timp ce media dobânzilor la creditele noi este de 9,11% pentru împrumuturile de maximum un an, potrivit datelor BNR. Diferenţa de 7,78 puncte procentuale este câştigul bancherilor, la care nu par dispuşi să renunţe prea uşor.

Potrivit României Libere, creditul de stat pentru dezvoltare personală stârnește controverse. Guvernul pune la punct un program de stat de creditare fără dobândă. Banii sunt folosiţi în tranşe, de către beneficiari, din rezervele proprii, pentru ca apoi, pe baza documentelor acestora, să facă trageri succesive din credit. Schema generează semne de întrebare. Dacă îţi faci, de exemplu, dantura pe credit, cum poţi fi executat silit? Purtătorul creanţei tale nu poate să-ţi scoată dinţii.

Trăim, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. După o primă repriză ştearsă, elevii lui Cosmin Contra au făcut 45 de minute extraordinare, în care au egalat de două ori, iar pe final chiar puteau să dea marea lovitură. Următorul meci al naţionalei din Liga Naţiunilor se va juca în Lituania, la 11 octombrie.