Confidenţialitate

Prima pagină, 10 octombrie 2016

Adevărul publică povestea româncei care a fugit din calea războiului sirian şi s-a refugiat în propria sa ţară. Olimpia Stanciu, stabilită în Siria acum 11 ani, unde şi-a întemeiat o familie, a reuşit să scape din teroarea conflictului armat şi să ajungă acasă, în comuna buzoiană Cochirleanca, împreună cu cei patru copii. Tânăra nu are niciun venit, iar soţul ei a fost nevoit să rămână într-o tabără de refugiaţi din Turcia.

Potrivit României Libere, Corpul de Control al premierului detonează o bombă: în mandatul lui Petre Tobă de ministru al Internelor, şeful Poliţiei Române a vrut să blocheze din faşă anchetarea morţii poliţistului Bogdan Gigină. S-au trimis trei controale abuzive, supradimensionate şi cu totul excepţionale. În plus, judecat pe repede înainte, şeful Serviciului Omoruri nu a avut nici o şansă la apărare. Deşi comisarul-şef Radu Gavriş a contestat acuzaţiile, a primit un răspuns negativ, fără ca respingerea să fie motivată.

Copii cu dizabilități sau copii abandonați, perfect sănătoși, sunt victime ale unui sistem de așa-zisă protecție din partea statului, fără ca vreo autoritate să intervină, notează Jurnalul Naţional. Și bătrânii care ajung în astfel de centre ale statului sunt victime ale aceluiași tratament. Din când în când se produc descinderi ale DIICOT. Dar lucrurile revin imediat la starea inițială. Directorii mutați disciplinar pentru cel mult șase luni își reiau posturile și vechile activități, până la noi controale.

Ziarul Financiar scrie că statul a acordat ajutoare către 93 de companii în ultimul deceniu, din care doar 19 sunt româneşti. Ordonate descrescător după valoarea ajutoarelor de stat, nicio companie cu capital autohton nu este prezentă în top 10. Ford România ocupă primul loc.

Pirlo de România, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Foști antrenori îi fac portretul lui Răzvan Marin, revelația tricolorilor din victoria contra Armeniei, scor 5-0, asemănându-l cu fosta vedetă de la Milan și Juventus. “Seriozitate, ambiţie, clarviziune şi simţul golului” sunt etichetele puse de Marcel Pigulea, primul său antrenor, în timp ce Daniel Rădulescu, cel care l-a preluat la Academia Hagi, îl descrie ca „bătăios, disiplinat, inteligent şi mereu cu capul sus”. Partida Kazahstan – România din preliminariile Mondialului din 2018 se joacă mâine, de la ora 19.00.