Confidenţialitate

Prezenţă la vot puţin peste 15% la referendumul de revocare a primarului Chişinăului

Prezenţa la vot la referendumul pentru revocarea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, era sub 15,5%, la ora 17.00, arată datele Comisiei Electorale Centrale.

În total, până la acea oră şi-au exprimat opţiunea aproape 97.000 de persoane din totalul de 628.000 de cetăţeni înregistraţi pe listele electorale.

Preşedintele Igor Dodon le-a transmis locuitorilor din Chişinău să meargă la vot şi să nu dea vina pe altcineva dacă referendumul nu va trece.

Dodon a spus că el, alături cu colegii lui din PSRM, au dat posibilitatea locuitorilor capitalei să demită primarul, exprimându-şi dezacordul faţă de modul de administrare a municipiului.

Este important că astăzi noi am oferit chişinăuienilor posibilitatea să voteze pentru schimbarea situaţiei în Chişinău. Noi am dat această posibilitate, pentru că am semnat şi eu pentru referendum atunci când a început campania de colectare a semnăturilor, când, cu peste 80.000 de chişinăuieni, am iniţiat acest referendum. Faptul că azi are loc referendumul, deja este o reuşită a noastră. În premieră, chişinăuienii au iniţiat un referendum, nefiind de acord cu cel care conduce oraşul de mai bine de 10 ani”, a declarat Dodon, scrie Deschide.md.

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi „Partidul Nostru”, s-au alăturat iniţiativei PSRM, chiar dacă au acuzat socialiştii de PR politic.

La rândul lor, Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Liberal Reformator au anunţat că vor boicota referendumul şi şi-au îndemnat susţinătorii să nu participe la alegeri, mai precizează sursa citată.

La referendum – o premieră pentru Republica Moldova – sunt aşteptate peste 650.000 de persoane cu drept de vot din Chişinău, care trebuie să răspundă la întrebarea: „Susţineţi revocarea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă?”.

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este nevoie să participe minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, iar pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcţia de primar trebuie să voteze „pentru” cel puţin 163.570 de alegători, adică numărul alegătorilor care l-au votat + 1, în 2007.

Dacă la referendumul anti-Chirtoacă cetăţenii se vor pronunţa pentru demiterea acestuia, la jumătatea lunii mai 2018 vor avea loc alegeri locale anticipate, a declarat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.