Confidenţialitate

Rep. Moldova: Azi are loc referendumul pentru demiterea primarului din Chișinău

650.000 de persoane cu drept de vot în Chișinău sunt așteptate în 307 secţii de vot să spună dacă sunt sau NU de acord cu revocarea primarului liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Referendumul s-a organizat la la iniţiativa partidului Socialiştilor dar a fost susținut și de alte două importante formaţiuni de stânga Preşedintele Igor Dodon i-a îndemnat pe oameni să vină la vot, susţinând că este “şansa de a pune capăt haosului şi incertitudinii” din capitala Republicii Moldova.

Restul partidelor care îl susțin pe Chirtoacă, printre care și Partidul Liberal, au anunţat că vor boicota referendumul şi şi-au îndemnat susţinătorii să nu participe la referendum.

Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcţia de primar trebuie să voteze “pentru” cel puţin numărul alegătorilor care l-au votat + 1, în 2007.

Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură înlocuită cu un control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

A fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova în calitate de independent.

Dorin Chirtoacă este primar al Chişinăului din 2007.

Dacă la referendumul anti-Chirtoacă cetăţenii se vor pronunţa pentru demiterea acestuia, la jumătatea lunii mai 2018 vor avea loc alegeri locale anticipate, a declarat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.

X