Confidenţialitate

Referendum pentru demiterea primarului suspendat din Chișinău

Referendumul pentru demiterea primarului suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, are loc duminică, 19 noiembrie, la inițiativa Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi “Partidul Nostru”, s-au alăturat iniţiativei PSRM.

Locuitorii din Chișinău care se prezintă  la urne trebuie să răspundă la întrebarea: „Susțineți revocarea din funcție a primarului general, domnul Dorin Chirtoacă?”.

Pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului se estimează că s-au cheltuit  9 milioane de lei.

Consiliul municipal Chișinău a adoptat în septembrie o decizie prin care a cerut autorităţilor organizarea unui referendum pentru demiterea edilului.

Pentru proiectul de demitere al lui Dorin Chirtoacă au votat 26 de consilieri, cu excepția celor 12 consilieri din partea Partidului Liberal.

Membri Partidului Liberal din Republica Moldova au cerut Curții Constituționale ca suspendarea din funcție a primarului Chișinăului și organizarea referendumului pentru demiterea acestuia să fie declarate neconstituționale.

Partidul Democrat anunță că nu va participa la referendumul de demitere a primarului, în timp ce p. Preşedintele Igor Dodon îi cheamă pe oameni la vot, susţinând că este “şansa de a pune capăt haosului şi incertitudinii” din capitala Republicii Moldova.

Pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă sunt necesare voturile „pentru” a cel puţin 163 570 de alegători. Adică numărul alegătorilor care l-au votat + 1, în 2007.

La sfârșitul lunii mai, Dorin Chirtoacă a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova pentru trafic de influență.

El a fost implicat într-un dosar privind parcările cu plată din Chișinău și riscă 7 ani de închisoare.

Din 26 mai, Chirtoacă a fost arestat la domiciliu și suspendat din funcție.

Recent, în locul lui, a fost aleasă de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu.

Silvia Radu a devenit cunoscută opiniei publice din Moldova  în 2016,  când a candidat, ca independent, la funcția de președinte al Republicii Moldova în calitate de independent.

Atunci Silvia Radu a obținut doar 0,37% din voturi la nivel național.

Chișinăul a fost împânzit în ultima lună de afișe care, pe de o parte, chemau locuitorii orașului la referendum, în timp ce altele îndemnau la boicot.