Confidenţialitate

Prețul țițeiului a trecut de 90 de dolari pe baril în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina și limitarea producției au impactat prețul țițeiului. Acesta a depășit 90 de dolari pe baril în cursul zilei de luni, 31 ianuarie 2022.

La ICE Futures cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu 0,66 dolari, sau 0,70%, la valoarea de 90,60 dolari.

Carsten Fritsch, analist financiar din cadrul băncii Commerzbank – a doua bancă din Germania ca mărime, după Deutsche Bank – a spus că „Piețele sunt îngrijorate de întreruperea livrărilor legate de criza din Ucraina. Aceasta ar putea majora și mai mult prețurile”, conform Reuters.

În același timp, liderul NATO a transmis că Europa ar trebui să aibă surse de aprovizionare cu energie mai diversificate în contextul în care Marea Britanie a avertizat că Rusia caută să invadeze Ucraina – „foarte probabil”.

Industria este în alertă nu numai din cauza tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, ci și după anunțul Emiratelor Arabe Unite care au spus că au interceptat o rachetă balistică lansată de rebelii houthi din Yemen.

OPEC- Organizația Statelor Exportatoare de Petrol – va organiza o ședință pe 2 februarie în care s-ar putea lua în calcul o altă majorare a producției.

În 2021, prețul țițeiului a crescut cu 50% din cauza deficitului de cărbune și gaze, iar analiștii spun că tendința va continua și în 2022. În plus, lipsa capacității de producție și investițiile limitate din sector ar putea duce cotația barilului de țiței Brent la o valoare de 100 de dolari.

Sursa foto: Unsplash /Zbynek Burival

Citește și: Consiliul Concurenței: Câteva companii auto s-au înțeles să nu angajeze persoane care au lucrat la firmele respective | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir