Confidenţialitate

Prețul lemnului de foc, plafonat la 400 de lei metrul cub, nu la 500 cum era prevăzut inițial. Expert politici WWF România: Piața este mai ieftină în anumite zone | AUDIO

Prețul lemnului de foc va fi plafonat la 400 de lei metrul cub, și nu 500 de lei, cum prevedea inițial un proiect de Ordonanță de Urgență. Modificarea a fost anunțată, astăzi, de premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței în care Guvernul va aproba această măsură. Organizațiile non-guvernamentale atrag atenția că măsura va duce la scăderea cantității de lemn de pe piață și în cele din urmă va avea de suferit chiar populația pe care statul vrea să o ajute.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Măsura de plafonare a prețului lemnului de foc vine în sprijinul a 3 milioane de gospodării din România ce folosesc lemn sau produse derivate din lemn ca să-;i încălzească locuințele, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Premierul României: „Prețurile includ TVA”

„Vom decide ca prețul la lemne de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA”, a spus Nicole Ciucă miercuri, 5 octombrie 2022.

Antoanela Costea, expert politici la WWF România: „Cetățeanul va fi interesat să aibă pe factură exact cantitatea pe care o plătește pentru ca să poată fi, evident, compensat”

Antoanela Costea, expert politici la WWF România, a explicat la Europa FM că plafonarea prețului lemnului îi va determina pe furnizori să livreze cantități mari de lemn către piața externă. Și în cele din urmă, tot populația va avea de suferit. În opinia sa, tot compensarea ar fi fost mai avantajoasă decât plafonarea prețului lemnului.

„Cel mai importan risc este că accesul cetățeanului la resursa lemnoasă să fie diminuat și mai mult față de cât este acum. Varianta care a fost vehiculată de domnul ministru al Mediului cu compensarea într-o anumită valoare pe metrul cub în baza avizului emis de SUMAL și de factură, ar rezolva foarte multe probleme inclusiv a tăierilor ilegale. Cetățeanul va fi interesat să aibă pe factură exact cantitatea pe care o plătește pentru ca să poată fi, evident, compensat”, a explicat la Europa FM Antoanela Costea, expert politici la WWF România.

Antoanela Costea atrage atenția că în multe zone din țară lemnul se vinde la un preț sub 400 de lei metrul cub

„Chiar și în preambul la Ordonanță, observăm că vorbim de costuri între 64 și 530, un pic peste 500. Piața este, deocamdată, în anumite zone mai ieftină decât acest plafon”, a mai explicat Antoanela Costea la Europa FM.

Plafonarea preului lemnului de foc și a produselor derivate din lemn va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea Ordonanței de Urgență în Monitorul Oficial. Măsura va fi valabilă până pe 31 martie anul viitor.

Firmele care nu respectă aceste prețuri riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Plafonarea prețurilor pentru lemnele de foc, în dezbaterea ședinței de Guvern