Confidenţialitate

Plafonarea prețurilor pentru lemnele de foc, în dezbaterea ședinței de Guvern

Guvernul se reunește miercuri, în ședință, pentru a discuta despre plafonarea prețurilor pentru lemnele de foc și produsele derivate. În jur de trei milioane de gospodării, în special din mediul rural, se încălzesc astfel.

Ordonanța de urgență invocă creșteri artificiale de preț pentru lemnul de foc, dar și nevoia de a proteja populația în contextul crizei energetice actuale.

Experți consultați de Europa FM au avertizat că modificările aduse de senatori Ordonanței de Urgență la energie ridică semne de întrebare.

Prețul actual va fi înghețat pe o perioadă îndelungată. Se crează și o portiță pentru speculă, anume achiziția la preț mic și vânzarea la valoare ridicată.

Furnizorii de energie cer eliminarea mai multor prevederi, printre care cea car îi obligă să cumpere 70% din necesarul de energie prin contracte bilaterale valabile cel puțin 3 ani.

Invitat marți seară la Europa FM, primarul general al Capitalei a spus că, în apropiatul sezon rece, situația termoficării va fi una mai bună decât cea din urmă cu un an.

“Avem 30 de km de conductă principală reparate”, a fost argumentul lui Nicușor Dan. Potrivit lui, prin aceste țevi se înregistrau cele mai mari pierderi de agent termic.

Anul acesta, pe lângă avariile la care se intervine săptămânal, Capitala a avut 4 șantiere deschise, ceea ce a permis reducerea cantității de apă pierdută din rețea.

Din cauza războiului din Ucraina, nu se mai găsesc ușor pe piață conducte pentru a înlocui rețeaua, ne-a spus Nicușor Dan, care estimează că – anul viitor – vor fi deschise mai multe șantiere la rețeaua de termoficare.

Primarul general consideră necesară “o compensare la prețul energiei”, având în vedere scumpirea gazelor.

Edilul și-a exprimat speranță că va exista “înțelepciune” la Guvern în acest sens. Nu ne putem juca cu sistemul energetic național”, a punctat Nicușor Dan.

La 1 noiembrie, vor fi cunoscute noile prețuri pentru gigacaloriei.

Edilul se așteaptă ca în București, aceasta să coste tot 350 de lei, “cel mai mic preț din țară, după cum a amintit Nicușor Dan.

FOTO: Shutterstock