Președintele turc a demis mii de membri ai forțelor de securitate după puciul eșuat

 

Monitorul Oficial al Turciei a publicat  două decrete prin care sunt demişi din funcţie peste 2.000 de poliţişti, sute de militari, precum şi membrii ai BTK – autoritatea de tehnologie a comunicaţiilor.

Decretele mai anunță închiderea autorității din domeniul comunicațiuilor, precum și o nouă atribuție a președintelui de a numi liderul forțelor armate.

Peste 81.000 de funcţionari publici au fost suspendaţi  pentru legături cu mişcarea clericului musulman Fethullah Gulen , printre care se numără judecători, procurori, soldaţi, poliţişti, academicieni, medici, profesori universitari, oameni de afaceri, funcţionari, precum şi jurnalişti.

De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate şi puse sub acuzare pentru rolul jucat în orchestrarea loviturii de stat.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat, care dezminte toate acuzaţiile şi susţine că se va întoarce pe teritoriul turc doar atunci când vinovăţia sa este demostrată de un organ de investigaţie independent.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS