Președintele Klaus Iohannis intervine în blocajul de la Institutul Ion Cantacuzino

 

Preşedintele Klaus Iohannis a mers în această dimineață la  Institutul Cantacuzino, instituție care de mai bine de un an are conturile blocate din cauza datoriilor, iar cei 500 de salariații sunt neplătiți din luna ianuarie.

Șeful statului  a aflat de la conducerea interimară și de la angajați că, de cel puțin trei luni, comisia formată din demnitarii mai multor ministere nici măcar nu s-a mai întrunit. Cât timp a fost vicepremier, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a condus această comisie.

Președintele Klaus Iohannis spune că, dacă va fi nevoie, va pune situația de la Institutul Cantacuzino pe agenda CSAT. De altfel, primul blocaj apărut la Institut, în 2005, a fost rezolvat tot în urma unei discuții în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ținând cont că Institutul de Seruri și Vaccinuri  este una dintre cele mai importante structuri de intervenție în caz de epidemii și atacuri bio-teroriste.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, directorul Interimar al Institutului, Adrian Onu, spune că de-a lungul timpului, inclusiv anul trecut, instituția a primit de la Guvern mai puțin de jumătate din banii necesari.

El adaugă că Institutul poate fi salvat dacă va fi schimbat statutul său juridic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Guvernul a promis încă de anul trecut că va șterge datoriile Institutului Cantacuzino prin ordonanță de urgență însă acest lucru nu s-a întâmplat nici acum.

Între timp, Institutul a fost trecut din coordonarea Ministerului Sănătății în cel al Educației.

Ministrul Sorin Cîmpeanu declară pentru Europa FM că ordonanța nu poate fi dată fără avizul Consiliului Concurenței, astfel încât ajutorul financiar să nu fie considerat de Comisia Europeană ajutor de stat, interzis de legile comunitare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 În aceste condiții, Anca Grădinaru l-a întrebat pe președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, cum și când va convinge Guvernul Comisia Europeană să accepte ștergerea datoriilor Institutului Cantacuzino.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ultimul vaccin produs la Institutul Cantacuzino a fost serul antigripal, în 2013.

De atunci, Ministerul Sănătății importă atât vaccinul antigripal cât și celelalte produse necesare imunizării populaței de la marile companii farmaceutice europene și americane.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS