Președintele Klaus Iohannis respinge Codul Fiscal și îl retrimite la Parlament

Șeful statului susține că deși susține relaxarea fiscală prin reducerea unor taxe, noul Cod Fiscal pune în pericol stabilitatea economică, mai ales în contextul crizei din Grecia.

Vă reamintim, Codul Fiscal respins acum de președinte prevede reducerea TVA de la 1 ianuerie la 19 la sută, eliminarea taxei pe stâlp dar și alte facilități fiscale.

 

Într-un comunicat de presă, Președintele Klaus Iohannis susține că adoptarea Codului Fiscal  va duce la  ratarea țintelor bugetare asumate de România prin legi votate încă din 2012.

,, O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari.
Măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie. Revenirea la politici fiscale riscante și cu consecințe negative pe termen lung reprezintă o experiență pe care nu numai clasa politică nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetățeni,, susține șeful statului.

În plus, adaugă Klaus Iohannis, reducerile majore de taxe votate de Guvern și Parlament pun în pericol acordarea a 2 la sută din PIB Armatei până în 2017, așa cum s-au angajat toate partidele.

În urmă cu puțin timp a reacționat și premierul Victor Ponta.

Șeful Guvernului susține pe Facebook că decizia președintelui de a respinge noul Cod Fiscal  este   ”pur politică de blocare a activității economice a Guvernului și a țării cu orice cost” (ceea ce făcea și Traian Băsescu).

Premierul mai precizează că este o decizie luată împotriva intereselor României.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS