Președintele Iohannis: Instituțiile statului nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să salveze viețile celor două tinere | AUDIO

Într-o declarație avută, duminică seara, la Palatul Cotroceni, șeful statului și-a exprimat „regretul profund față de tragedia de la Caracal”.

Potrivit lui, „instituțiile statului nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să salveze viețile celor două tinere, curmate brutal”.

În opinia președintelui, toţi cei responsabili pentru dubla crimă de la Caracal vor trebui aspru sancţionaţi, indiferent dacă sunt de la Ministerul de Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale sau alte instituții.

Klaus Iohannis a adăugat că respinge abordarea politicianistă a Guvernului PSD-ALDE, care „ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al tragediei”.

Șeful statului a cerut coaliției parlamentare să abroge modificările legislative aduse legilor Justiţiei şi codurilor penale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Declarația președintelui Iohannis:

„Dragi români, încep declarația prin a-mi exprima regretul profund față de tragedia de la Caracal, în care instituțiile nu au reușit, în urma unui lung șir de erori inacceptabile, să salveze viețile celor două tinere, curmate brutal.

Sunt alături de familiile îndurerate și mă alături românii care și-au manifestat solidaritatea cu acestea, în momentele grele prin care trec. În aceste zile, am comunicat constant cu autoritățile implicate și responsabile.

Instituții ale statului român nu au reușit să își facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viață. E o realitate sumbră, care, din nefericire, nu mai poate fi schimbată.

Cei responsabili vor trebui aspru sancționați. De la Interne, STS, din toate instituțiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii. Dar pedepsele, oricât de severe și binemeritate ar fi, nu aduc viețile pierdute înapoi. Ce este însă obligatoriu însă să facem, este să identificăm mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

Nu mă voi pronunța pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei și a raportului, pe care le vom discuta, în mod foarte serios, în CSAT. În mod normal, însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT și resping abordarea politicianistă propusă de Guvern, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestei tragedii.

Călcarea în picioare a legilor Justiției, a codurilor, a instituțiilor resposabile de siguranța cetățeanului, a fost și este una dintre liniile directoare ale acestei majorități parlamentare.

Am auzit apelurile doamnei premier, de a nu politiza această situație. Ar fi un îndemn onest, doar dacă ar veni de la oameni onești, care caută deschis și sincer soluții pentru rezolvarea situației.

Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenți pentru a-și numi apropiați în funcții, au scăzut pedepsele pentru infractori și au vrut să își subordoneze politic toată Justiția, pentru a scăpa de răspundere, atunci când acești oameni vorbesc despre referendumuri legate de Justiție, când fac apeluri ca și cum nu ar fi avut nicio legătură cu această temă, ei nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare.

Politizarea MAI este, din păcate, o realitate, a anului 2019.

Există soluții! La CSAT, voi cere prim-ministrului, ministrului Justiției și ministrului de Interne să identifice soluții concrete, inclusiv, dacă se impune, de modificare a legilor și a procedurilor.

În urma repetatelor intervenții asupra legislației penale și procesuale penale, precum și în contextul ultimelor acțiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situația în care cooperarea dintre polițiști și procurori se face deficitar, iar cel care suferă e cetățeanul român.

Dacă autoritățile nu au instrumente legale clare, pentru combaterea criminalității, acest lucru trebuie rezolvat rapid!

Aceasta nu scuză și nu justifică, însă, atitudinea celor implicați. Legislația penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale și nu al apărării infractorilor.

Voi cere ministrului Justiției să analizeze de urgență în ce măsură se impun modificări ale legislației penale, în privința percheziției, a procedurilor de acțiune, atunci când viața sau integritatea fizicî a unui cetățean este în pericol.

De asemenea, se impune o analiză a legislației sub aspectul competenței materiale a Parchetelor pentru infracțiunile de răpire și omor cu victime multiple.

Voi cere, de asemenea, în CSAT, ministrului Justiției să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenței materiale a DIICOT, după modelul competenței materiale a unor instituții occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu vitime multiple, întrucât, la acest moment, DIICOT anchetează doar omorurile comise de un grup organizat, nu și fapte precum crime acest tip [cele comise de tinichigiul din Caracal – n.r] care prezintă o gravitate la fel de mare.

Sunt soluții punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu știe ce are de făcut.

Le cer să uite de referendumuri absurde, să își asume răspunderea pentru că ei sunt cei care pot lua decizii și să adopte soluții pe care oameni competenți din sistemul de Justiție le știu.

Societatea românească s-a trezit, e implicată și reacționează!

Problema reală este că, dincolo de această criză, statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani.

Prima, și cea mai importantă zonă, legile Justiției și toate prevederile pe care am încercat să le amân cât mai multe, dar pe care nu am putut să le opresc în totalitate. Multe au produs efecte, iar aceste efecte trebuie reparate!

Cer Guvernului să ia măsuri acum, pentru că are pârghii, dacă mai are o minimă decență!

Și le mai cer ceva celor de la PSD și ALDE: abrogarea modificărilor legislative aduse, în ultimii doi ani, legilor Justiției și codurilor penale! Este un pas obligatoriu, pe care nu îl mai cerem doar noi, ci și Comisia de la Veneția și toate vocile competente din sistemul de Justiție. Îl cer [demersul – n.r] și românii afectați de efectele cumplite ale incompetenței și corupției PSD.

Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta, și care nu se va opri la acest lucru, ci se va ocupa de întârirea statului, pentru ca drepturile românilor să poată fi protejate și garantate cu adevărat.

Românii cinstiți muncesc din greu, plătesc taxe … multe … și așteaptă să fie respectați și protejați la ei acasă, așa cum este respectat și protejat orice cetățean european. Statul român poate face asta dacă este eliberat de incompetență, de clientelism, de corupție și de aroganță. Vă multumesc!”

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS