Confidenţialitate

Preşedintele Iohannis: Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu legat de justiţie

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Executivul PSD ALDE a primit un nou cartonaș roșu din partea forurilor europene, legat de justiție, prin rapoartele GRECO, și spune că în ciuda recomandărilor, Guvernul continuă să emită ordonanțe în domenii importante.

“Guvernul PSD ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la mecanismul anticorupție al Consiliului Europei. Concluziile celor două rapoarte GRECO, adoptate în 21 iunie și publicate ieri cu o întârziere semnificativă de către Guvern, arată încă o dată multiplele prejudicii aduce de PSD ALDE prin modificarea legilor justiției. Mesajul transmis de cetățeni în urma votului dat la referendum se regăsește pe deplin în aceste concluzii. Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese, România continuă să se afle în atenția organismelor europene”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele spune că sunt multe probleme departe de a fi rezolvate, inclusiv numirile în parchete.

“Consultările publice continuă să fie practici ignorate, constanța în activitatea guvernului este adoptarea de OUG în domenii importante. Asta constată GRECO. Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența secției speciale, posibilitatea infirmării documentelor de șefii ierarhici superiori, sunt chestiuni departe de a fi rezolvate. Acțiunile autorităților sunt în deplină contradicție cu recomandările organismului european. Procedura de numire în parchete presupune un proces netransparent în care CSM are un rol pur decorativ, Guvernarea PSD ALDE are multe alte restanțe”, a mai spus Iohannis.