Confidenţialitate

Președintele Franței și soția sa, în vizită de stat la Casa Albă

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a început o vizită de stat de trei zile, în Statele Unite.

Este prima vizită de stat pe care Casa Albă o organizează în mandatului lui Donald Trump, deși președintele american a mai găzduit lideri europeni de aceeași anvergură.

În cele trei zile, Emmanuel Macron va încerca să-l convingă pe Donald Trump să nu denunțe acordul privind activitatea nucleară a Iranului.

Acordul a fost semnat în 2015, după ani întregi de negocieri, între Iran, Uniunea Europeană și alte 5 puteri, inclusiv de SUA.

Atunci, au fost ridicate o parte din sancţiunile impuse Iranului, în schimbul renunţării la programul de înarmare nucleară al acestei ţări.

Cu o zi înaintea vizitei în SUA, Macron declarase că nu există alternativă la acord, ca mijloc de a ţine sub control ambiţiile nucleare ale Teheranului. În discursul ţinut pe aeroport, imediat după aterizarea la Washington, el a subliniat importanţa vizitei sale “în contextul actual, cu atâtea incertitudini, probleme şi uneori ameninţări”.

Alte teme pe care președinții Franței și Statelor Unite ar putea să le abordeze sunt sancțiunile împotriva Rusiei, războiul din Siria și schimbările climatice.

Președintele Franței Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte, sunt primii oaspeți la Casa Albă care sunt tratați preferențial de cupul prezidențial Donald și Melania Trump.

Și asta pentru că este prima vizită de stat pe care o găzduiește președintele american.

Pregătirile,  supervizate de prima doamnă a SUA,  au durat câteva luni, anunță Casa Albă.

O vizită de stat găzduită de cuplul american presupune un protocol și ceremonii aparte.

Deși au sosit de câteva ore la Washington, ceremonia de sosire va avea loc astăzi, în doua zi a vizitei. Parada va fi susținută de 500 de  militari din toate cele cinci categorii de Forțe ale Armatei Americane. Pe lista de invitați se află membrii cabinetului, ai Congresului, familiile militarilor, elevi de la o școală franceză.

Până la ceremonie, cei doi președinți  au plantat deja în curtea casei Albe un stejar dăruit familiei prezidențiale americane de Emmanuel Macron și soția sa.

Copacul provine din pădurea Belleau, plantată în onoarea celor 9.000 de soldați americani care au murit aici, pe câmpul de luptă, în iunie 1818, în timpul primului Război Mondial.

Un moment aparte al vizitei de stat este cina oferită de cuplul american oaspeților francezi.

http://

Casa Albă a anunțat că Melania Trump s-a ocupat de decorarea saloanelor în care vor lua masa cuplul francez și cei 100 de invitați.

Prima doamnă a ales flori de cireș, de liliac și de mazăre, în total aproape cinci mii de fire.

Cât privește meniul, bucătarul șef de la Casa Albă a pregătit pentru cina de stat friptură de miel cu legume, tartă de nectarine cu miere și înghețată.