Confidenţialitate

Președintele Consiliului Fiscal spune că economia UE își va reveni peste doi ani | AUDIO

Guvernul a reîmpărțit banii publici în ședința de Guvern de luni seară, pentru a 3-a oară în acest an. La rectificarea bugetară, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat o creștere a deficitului la 9,1% din Produsul Intern Brut, adică 96 de miliarde de lei.

Consiliul Fiscal, pe de altă parte, estimează că deficitul bugetar în acest an va fi mai mare decât cel anunţat de Guvern, cu 0,7 procente mai mult ca deficitul estimat de Ministerul de Finanţe.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu:

„România a pornit cu un handicap, aici găsim explicația pentru care, deși deficitul bugetar al României în acest an este în linie cu ceea ce vedem în celelalte țări din regiune, revenirea economiei din trimestrul 3 la noi, din cauza faptului că ni am avut posibilități limitate de a interveni, avem în trimestrul 3 o recuperare mai mică decât în alte țări.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Daniel Daianu este de părere că economia la nivel european își va reveni peste 2 ani:

„Redresarea în ceea ce privește PIB-ul se va realiza în toată Uniunea Europeană în 2022. Vom avea revenire în 2021, dar redresarea în ceea ce privește nivelul PIB-ului pre-pandemie se va realiza în 2022.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

La baza rectificării bugetare adoptate, luni seară, de guvern, au stat cheltuielile suplimentare generate de criza sanitară, dar și unele inițiative legislative.