Confidenţialitate

Președintele Consiliului de Monitorizare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, despre cazul azilelor de bătrâni: “Cred că în spatele acestor afaceri, este o miză patrimonială: averea vârstnicilor”

Consiliul de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi este un alt organism care ar trebui să verifice condițiile din cămine și centre de vârstnici.

Numai că legea este în așa fel făcută încât accesul în astfel de instituții nu este permis inspectorilor din acest Consiliu aflat sub control parlamentar.

De ani de zile se încearcă modificarea legii.

Pe lângă legislația incompletă, Consiliul are doar 10 inspectori de specialitate.

Emanuel Botnariu, președintele Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi atrage atenția că nimeni nu verifică cât de pregătiți sunt oamenii care lucrează în centrele pentru vârstnici și cine sunt administratorii lor.

Cât privește căminele din Ilfov și Sectorul 3 – unde au fost descoperite condițiile inumane și abuzurile – Emanuel Botnariu spune că avea cunoștință de aceste probleme.

Emanuel Botnariu: Consiliul de monitorizare nu poate monitoriza decât instituțiile care se află în zona publică și privată, dar care sunt denumite centre de îngrijire și asistență. Aceste cămine de vârstnici care au apărut ca ciupercile după ploaie, în anul 2016, când a apărut Legea nr. 8, probabil că erau puține. Probabil, de asta, cei care au făcut această lege nu au reușit să le prindă în textul legii. Ulterior, cu fonduri europene și așa mai departe, au început să apară aceste centre de vârstnici. Unele sunt mici și foarte mici. Dar sunt foarte multe. Sute, aproape 1.000 în toată țara. Noi milităm să modificăm legea noastră de funcționare, ca să ne permită să mergem în aceste centre și să monitprizăm drepturile persoanelor cu dizabilități. În 2 ani am făcut peste 400 de vizite. Noi suntem o instituție mică. Suntem autonomi, independenți, sub control parlamentar și răspundem în fața Comisiei de drepturile Omului, Culte și Minorități din Senat.

“Administratorii acestor cămine sunt amatori de tunuri”

Europa FM: Cine face față din acest Consiliul de monitorizare?

Emanuel Botnariu: Suntem 23 de oameni în total și avem 10 inspectori care merg în toată România, unde avem de monitorizat aproximativ 1000 de centre. Am găsit și bune și rele. Dar personalul din aceste centre e o mare problemă. Nu sunt bine pregătiți să facă față muncii dintr-un astfel de centru. De aici și tulburările de comportament ale personalului. Doi : administratorii acestor Centre trebuie foarte bine verificați. Mai e și o problemă patrimonială aici. Mulți dintre acești vârstnici lasă în urma lor case … ce au agonisit într-o viață. Eu cred că în spatele acestor afaceri, asta e miza: să rămână cu averea. Daca rămân cu o casă , o vilă sau 2-3 apartamente de la oamenii ăștia … s-au aranjat pe viață. Eu cred că cei mai mulți sunt amatori de tunuri, nu sunt amatori de a munci și de a face lucruri bune pentru acești oameni.

Europa FM: Revenind la aceste cămine din Ilfov și Sectorul 3. Știați despre problemele de acolo?

Emanuel Botnariu: Știam de la societatea civilă. Ei mai aveau dreptul să intre acolo. Noi, neavând dreptul prin lege să intrăm acolo … vă dați seama, am aflat, ne-am oripilat, dar ne-având dreptul … sperăm ca din toamnă să se schimbe legea.

Europa FM: Cu alte cuvinte, conduceți o entitate care, potrivit legii și potrivit organigramei, nu poate să facă mai nimic?

Emanuel Botnariu: Nu, noi am sesizat, am mai semnalizat foarte multe lucruri autorităților, s-au mai luat unele măsuri.

Europa FM: Revenind la căminele din Ilfov și Sectorul 3, ați aflat de nereguli, v-ați oripilat, dar aici s-au oprit competențele dvs?

Emanuel Botnariu: Aici s-au oprit, din păcate. Bine, măcar că au intervenit alte organe alestatului care au putut să intre acolo și care vor duce aceste ancgete până la bun sfârșit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.