Confidenţialitate

Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Joe Biden. Ce au discutat liderii despre susținerea Ucrainei prin sisteme de rachete Patriot. Iohannis: „Să vedem ce putem să primim în schimb” | AUDIO | GALERIE FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Cei doi șefi de stat au vorbit despre posibilitatea ca România să ofere Kievului un sistem de rachete Patriot. În prezent, în România există un singur  asemenea sistem funcțional, iar Klaus Iohannis spune că țara noastră nu va renunța la el. Dar ar putea exista alte soluții. „Să vedem ce putem să primim în schimb” – a precizat Klaus Iohannis, care a spus că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO. Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden și despre candidatura sa la șefia NATO. „E foarte bine să fie doi candidați” – a spus Iohannis, care a refuzat să dea alte detalii din discuție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre temele importante discutate de cei doi șefi de stat a fost susținerea Ucrainei și în domeniul apărării aeriene, prin sisteme de rachete Patriot. Klaus Iohannis a declarat că liderul de la Casa Albă „a adus această chestiune în discuție”.

Klaus Iohannis: „Este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană”

„Va trebui să discut eu acasă în CSAT să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluție”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

În prezent, în România există un singur sistem de rachete Patriot funcțional, iar Klaus Iohannis spune că țara noastră nu va renunța la el.

„Este unul funcțional care va rămâne în România. Celelalte care sunt în faze avansate de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus la Washington, în contextul războiului din Ucraina, că industriile de apărare ale statelor membre NATO trebuie să crească producţia.

Klaus Iohannis: „Sunt mulți aliați care sunt foarte departe chiar de 2%”

„România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru apărare. Sunt mulți aliați care sunt foarte departe chiar de 2% și, sigur, în măsura în care tensiunile cresc trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru leadershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în timpul războiului din Ucraina, în cadrul întrevederii la Casa Albă, informează Reuters.

Cât privește candidatura președintelui Klaus Iohannis la șefia NATO președintele a spus că s-a discutat și despre acest subiect.

„Și acest punct a fost atins în discuția noastră tête-à-tête (n.r. – întâlnire între patru ochi) și împreună am decis să continuăm dialogul”, a afirmat Klaus Iohannis.

Tot la întâlnirea de la Washington s-a discutat despre despre vize pentru românii care merg în Statele Unite.

Klaus Iohannis, despre Visa Waiver: „Putem să avem speranța ca într-un viitor destul de apropiat să se rezolve această chestiune”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sunt foarte multe discuții tehnice aici. Că Visa Waiver nu este o decizie politică. Este o decizie care se bazează pe date statistice. Ministerul de Externe de la noi și ambasada de aici au luat lucrurile foarte în serios. Există campanii de conștientizare, de îmbunătățire a rate de acceptare și în acest sens putem să avem speranța legitimă ca într-un viitor destul de apropiat să se rezolve această chestiune”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis va primi miercuri, 8 mai, la o gală organizată la Washington, un premiu pentru recunoaşterea carierei sale şi pentru  rolul său de lider trans-atlantic şi european.

Sursa foto: Presidency.ro

Citește și: Doi colonei din Ucraina, arestați după ce ar fi încercat să îl asasineze pe Volodimir Zelenski | AUDIO