Confidenţialitate

Președintele CE cere Marii Britanii să urgenteze procedurile de ieșire din UE

Președintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker somează Marea Britanie să lanseze cât mai repede procedura ieşirii din Uniunea Europeană.

Potrivit oficialului, Londra trebuie să activeze articolul 50 de îndată pentru a se pune capăt situaţiei de incertitudine.

“Nu vreau să intervin în situaţia politică britanică. Dar ar fi în interesul tuturor părţilor ca Marea Britanie să trimită cât mai curând scrisoarea de divorţ, pentru a nu prelungi fără a fi necesar perioada de incertitudine”, a declarat Jean-Claude Juncker, citat de publicaţia germană Morgen Post.

Jean-Claude Juncker a avertizat că Uniunea Europeană nu vrea să fie ţinută pe loc de Londra.

“Atât timp cât Marea Britanie încă stă la masă cu noi, este normal să mâncăm cu plăcere împreună, dar, dacă preferă dieta, nu trebuie să afecteze apetitul nostru”, a mai spus Juncker.

 

Potrivit președintelui Consiliului European, Donald Tusk, premierul Marii Britanii, Theresa May, ar lansa procedura pentru ieşirea din Uniunea Europeană abia în ianuarie-februarie 2017.

“Colegii noştri britanici au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti de negocieri. Noi suntem bine pregătiţi pentru aceste negocieri şi am putea iniţia procedurile chiar şi mâine”, a adăugat Tusk care s-a întâlnit recent cu Theresa May.