Confidenţialitate

Preşedintele CCR, despre recenta decizie privind interceptările: Am vrut ca textul legii să fie clar

Într-un interviu acordat televiziunii publice, preşedintele Curţii Constituţionale a României a declarat că, prin recenta decizie a instituţiei privind interceptările, s-a dorit o clarificare a textului de lege.

CCR a stabilit că SRI nu se poate implica în anchetele penale ale procurorilor.

“O sintagmă acolo (articolul 42, alin. 1, din Codul de Procedură Penală, introdus în 2014 – n.r)  spune <<şi alte instituţii specializate ale statului>>. Noi am căutat în toată legislaţia să vedem care sunt alte instituţii specializate ale statului care fac activitate de urmărire penală, ori nu am găsit aşa ceva. Deci, textul a fost considerat nepredictibil, neclar şi de aceea a fost declarat neconstituţional. Nu am vrut să atacăm nici SRI-ul, nici pe altcineva. Pur şi simplu, am vrut ca textul să fie clar”, a explicat Augustin Zegrean.

“Mai degrabă aş spune că s-au spus lucrurilor pe nume. Sigur că sunt anumite activităţi specifice pe care ei (ofiţerii SRI – n.r) le fac. Nu poţi să pui la pisică clopoţei şi s-o trimiţi să prindă şoareci şi nu cred că asta se doreşte”, a explicat preşedintele CCR.

Potrivit magistratului constituţional, nu există pericolul ca vreo persoană anchetată să scape de răspundere, dacă este vinovată, întrucât judecătorul de caz este cel care apreciază asupra probelor de la dosar.

Preşedintele CCR a admis că au existat presiuni asupra instituţiei după pronunţarea deciziei de neconstituţionalitate.

“Presiuni mari au fost în perioada de la adoptarea deciziei şi până la motivarea ei şi publicarea în Monitorul Oficial, dar nu s-a schimbat cu nimic pentru că după ce decizia este luată nu mai putem să revenim”, a precizat acesta.

În opinia lui Augustin Zegrean, prin noile atribuţii ale Servicului Român de Informaţii – după OUG privind interceptările – instituţia nu a primit competenţe sporite pe siguranţă naţională, ci s-a “spus lucrurilor pe nume” cu privire la activitatea SRI.

Preşedintele CCR a adăugat că Serviciul Român de Informaţii se va ocupa în continuare de siguranţa naţională, iar decizia Curţii privind interceptările nu îi va afecta activitatea desfăşurată în acest sens.