Confidenţialitate

Nobel 2021: Premiul pentru Chimie răsplătește “dezvoltarea organocatalizei asimetrice”, un instrument ingenios pentru a construi molecule | AUDIO

Premiul Nobel pentru Chimie este împărțit, anul acesta, de doi cercetători: un german și un american.

Ei au dezvoltat organo-cataliza asimetrică, o nouă unealtă pentru construirea moleculelor.

Ca să întelegem mai bine cât de importantă este descoperirea făcută de germanul Benjamin List și americanul de origine britanică David MacMillan trebuie să ne amintim că lumea e plină de molecule, de la cele simple, cum sunt oxigenul pe care îl respirăm până la altele mai complexe, cum ar fi medicamentele.

Pentru a face molecule e nevoie să legi mai mulți atomi, într-o anumită ordine, ceea ce nu e deloc ușor. Multe reacții chimice se produc foarte greu, așa că trebuie ajutate. Este ceea ce face un catalizator, adică acea substanță care creează reacții fără a fi implicată în reacția chimică propriu-zisă. Până acum, se foloseau enzime și compuși metalici pe post de catalizatori.

Dar cei doi cercetători premiați cu Nobel au utilizat mici molecule organice care fac același lucru:  produc reacții care sunt rapide, ieftine și mai ales prietenoase cu mediul, au explicat reprezentanții Comitetului Nobel.

Organo-cataliza asimetrică are un impact important în cercetarea farmaceutică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Florentina Mihăiță